Companii

Editura Nemira, cu datorii cat cifra de afaceri, a cerut intrarea in insolventa

21.12.2009, 23:14 249

Editura Nemira, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de1,7 mil. euro si datorii de 1,8 mil. euro, a cerut intrarea ininsolventa in vederea reorganizarii judiciare, potrivit datelor depe site-ul Tribunalului Bucuresti.
"Este o decizie fireasca, de reorganizare. Prabusirea pietei decarte din acest an ne-a facut sa ne confruntam cu problemefinanciare. Foarte multi clienti de-ai nostri au intrat ininsolventa si avem intarzieri enorme la plata", a declarat AngelicaNicolau, directorul executiv al societatii, citata deMediafax.
Piata de carte, evaluata la 70-80 de milioane de euro in 2008, afost in cadere libera anul acesta. Vanzarile au scazut cu peste 40%fata de anul anterior, iar numarul de exem­plare s-a redus cuacelasi procent, potrivit datelor furnizate de cei mai marijucatori din piata. Mai mult, de la inceputul anului au fostinchise mai multe magazine in care se distribuiau cartile publicatede edituri.
Ieri era stabilit primul termen de judecata pentru dosarul deintrare in insolventa al editurii Nemira, insa reprezentantiicompaniei au spus ca acest termen a fost amanat pana pe 6 ianuarie,pentru completarea dosarului, potrivit Mediafax. Potrivit datelorde pe Ministerul Finantelor, in editura Nemira, controlata de AnaMaria Nicolau, fiica lui Valentin Nicolau, fost director alpostului de tele­viziune TVR in perioada 2002-2005, lu­crau 60 deangajati anul trecut.
Editura Nemira a fost infiintata in 1991, initial fiind asociata culiteratura science-fic­tion, dupa lansarea colectia Nautilus,potrivit datelor de pe site-ul editurii. Compania s-a dezvoltatintre anii 1994-1995 prin publicarea de lucrari de filozofie sieseistica ale autorilor romani. Ulterior, s-a axat pe cartileeducative din domeniul economiei, politicii si stiintelor sociale,dar si pe lucrarile de informatica. Din 1998-1999 editura a inceputsa fie prezenta si pe internet, fiind concepute primele cartielectronice si primele produse multimedia, potrivit datelor de pesite-ul editurii. Una dintre problemele cu care se confruntaediturile si care au dus la scaderea ve­ni­turilor anul acesta estemajorarea costurilor din cauza cresterii pretului pe serviciile detraducere, tiparire, redactare, percepute in euro departeneri.
Pe o piata cu un consum de carte ce plaseaza Romania pe ultimul locin cadrul tarilor din Uniunea Europeana - in timp ce la bere suntemin topul primelor zece tari din lume, marii jucatori spera sa sementina pe linia de plutire.


Doi retaileri de carte au iesit de pe piataromaneasca
Nu doar editurile sunt afectate, ci si retailerii de carte. Astfel,retailerul ungar Alexandra, care a intrat anul trecut printr-ounitate in Buzau si care anunta 50 de librarii in tara, a iesitdefinitiv de pe piata romaneasca la inceputul anului. De asemenea,lantul Libri, care avea o librarie intr-un centru comercial dinCluj-Napoca, a capitulat. Singura unitate pe care o opera a fostpreluata de lantul Diverta, care a inchis anul acesta 11 magazinedin tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO