Companii

Efectul atentatelor din străinătate asupra turismului. Primul an de după 2009 când românii lasă mai puţini bani pe vacanţe în străinătate

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Mirabela Tiron

15.07.2016, 00:07 2420

Românii au cheltuit pe deplasările în străinătate 693 mil. euro în primele cinci luni din acest an, mai puţin cu circa 3% faţă de perioada similară a anului trecut, aceasta fiind însă prima scădere din 2009, potrivit datelor BNR şi calculelor ZF.

Astfel, în jur de 20 mil. euro au rămas în ţară şi ar putea merge către hotelieri din România. „Românii sunt mult mai prudenţi din cauza bombelor care au explodat în destinaţiile externe. Sunt destinaţii care au dispărut complet, precum Egipt sau Tunisia şi destinaţii pentru care cererea s-a redus, cum este Antalya, unde cererea a scăzut cu 25%. Tendinţa este de-a rămâne în ţară din cauza bombelor“, a spus Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45. 

Anul trecut, românii au lăsat pe deplasările în străi­nătate 1,8 mld. euro, în timp ce străinii au cheltuit în ţară 1,5 mld. euro, balanţa din turism fiind pe un deficit de 314 mil. euro, potrivit datelor BNR. În primele cinci luni însă, deficitul este de numai 93 de milioane de euro. 

„În primele şase luni din acest an am avut vânzări mai mari cu 50% pentru destinaţiile interne, cea mai mare creştere din ultimii ani. S-au căutat vacan­ţele pe litoralul românesc, dar şi cele în staţiuni balneare, în Băile Felix sau Sovata“, a spus şi Lucia Morariu, acţionar al agenţiei de turism Eximtur din Cluj-Napoca, una dintre cele mai mari de pe piaţa locală. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO