Companii

Egger, 210 mil. euro investitii la Radauti

17.10.2006, 18:53 104

Compania austriaca Egger, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata europeana a materialelor lemnoase, a demarat lucrarile la constructia unei fabrici de PAL si PAL melaminat in zona Radauti din judetul Suceava, investitie care se ridica la 210 mil. euro intr-o prima faza.
"Cu o valoare totala estimata la 500 mil. euro, valoarea investitiei in prima etapa fiind de 210 mil. euro, acest proiect reprezinta cea mai importanta investitie straina din zona, mai ales ca 60% din productia realizata in Romania va fi destinata exportului. Pentru aceasta vor fi utilizate in exclusivitate materii prime provenite din operatiunile de igienizare a padurilor, din aschii de lemn provenite de la gaterele din zona si din lemne industriale de valoare redusa", a spus Bogdan Pascu, viceprim-ministrul Romaniei.
El a precizat ca fabrica Egger de la Suceava va crea 700 de noi locuri de munca.
Suma necesara investitiei a fost asigurata in proportie de 60% de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), acordul de finantare fiind semnat la finalul anului trecut. Institutia financiara a anuntat ca finantarea va consta in achizitia de actiuni, in limita sumei de 17 mil. euro si in imprumuturi de 110 mil. euro.
Atat Egger, cat si compania austriaca Holzindustrie Schweighofer vor construi mai multe fabrici de prelucrare a lemnului in zona Radauti-Satu Mare-Dornesti.
Productia anuala a noii fabricii Egger se va ridica la aproximativ 600.000 de metri cubi, urmand sa devina operationala la sfarsitul anului 2007 sau inceputul anului 2008, in functie de conditiile climatice din zona, a spus Michael Egger, presedintele grupului Egger, citat de Mediafax.
El i-a reamintit vicepremierului Bogdan Pascu discutiile avute privind facilitatile acordate pentru o asemenea investitie pe termen lung.
"Am purtat discutii fructuoase, dar din pacate nu am primit raspunsuri foarte clare", a spus Egger, sustinand ca orice intarziere inseamna cheltuirea unor bani. Totodata, el si-a exprimat speranta ca Legea investitiilor, care urmeaza sa fie adoptata, va crea facilitati pentru marii investitori.
Reprezentantii Egger estimau la finalul anului trecut ca prima faza a proiectului va aduce o cifra de afaceri de aproximativ 150 mil. euro.
Zona de nord a tarii este deosebit de atractiva pentru companiile austriece de prelucrare a lemului. Hozindustrie Schweighofer a anuntat, de asemenea, investitii de 80 mil. euro intr-o noua unitate de productie.
Compania a demarat in luna mai, la Radauti, constructia unui hotel de trei stele cu o suta de camere si un restaurant, destinatia hotelului fiind, pentru o perioada de pana la cinci ani, cazarea specialistilor straini care vor deservi fabricile construite in zona.
In fabricile ce vor fi infiintate se vor utiliza deseuri de lemn, firmele austriece urmans sa incheie colaborari pe termen lung cu procesatorii de lemn din judetul Suceava.
Compania Egger a fost fondata in 1961 si este unul dintre primii trei mari producatori de semifabricate de lemn din Europa. Aceasta detine 15 uzine in care se produc placi aglomerate de lemn, placi de melamina, OSB si alte tipuri de placi din lemn. Egger asigura 4.900 de locuri de munca in cinci tari din Europa.
Fabrica Holzindustrie a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 85 mil. euro, cu 15% mai putin decat tinta stabilita initial de conducerea companiei, evolutie explicata de conducerea companiei prin greva CFR, la care s-au adaugat inundatiile din 2005, care au impiedicat aprovizionarea cu materii prime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO