Companii

Electrica va contesta amenda Consiliului Concurenţei, dar va reduce tarifele dacă i se va cere

Electrica va contesta amenda Consiliului Concurenţei,...

Autor: Bianca Ciocotisan

27.04.2018, 14:40 142

Potrivit companiei energetice, Electrica va contesta amenda care i-a fost aplicată, din următoarele considerente:
- Electrica nu a participat la vreo înţelegere de împărţire a pieţei comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România.
- în săvărşirea faptelor reţinute de către Consiliul Concurenţei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a companiei sau care să fi acţionat în temeiul unui mandat acordat de societate.
- Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligaţia legală, cu Consiliul Concurenţei pe parcursul acestei investigaţii.

„Reiterăm faptul că Electrica se supune ȋn totalitate reglementărilor ȋn vigoare, prin urmare, ȋn cazul ȋn care autorităţile abilitate vor stabili o recalculare a tarifelor la energie electrică, compania se va supune deciziei şi va recupera, dacă este cazul, eventualele daune de la cei care le-au cauzat”, arată comunicatul.

Tarifele de energie electrică la nivelul consumatorilor vor scădea în premieră, pentru a se recupera un prejudiciu creat de cartelul distribuitorilor de contoare electrice, care au practicat preţuri exagerat de mari în ultimii ani, a declarat, pe 20 aprilie, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„A fost sancţionată pentru prima dată o companie organizatoare de licitaţii publice, Electrica SA, pentru că angajaţi ai săi au facilitat realizarea cartelului. Aceste înţelegeri au condus la costuri suplimentare pentru consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică, iar noi vom colabora cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru recuperarea prejudiciului”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

„Ceea ce vrem, în premieră, este ca împreună cu ANRE să recuperăm prejudiciul creat clienţilor de companii - păgubite ele, dar care au transferat aceste pagube la clienţii lor. Vorbim de ani mulţi în care preţurile au fost exagerate, practic de la privatizarea distribuţiilor de energie”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO