Companii

Electrogrup Cluj investeste 1,5 mil. euro pentru extindere

22.10.2004, 00:00 83

Compania clujeana Electrogrup va investi peste 1,5 milioane de euro in constructia unui nou centru de productie, proiectat pentru 100 de angajati. Noul sediu va fi construit in 2005 si va asigura constructorului clujean de retele electrice si de telecomunicatii spatiul adecvat derularii contractelor existente.
"Acum nu mai putem angaja nici o persoana pentru ca nu mai dispunem de spatiu. Investitia este necesara pentru dezvoltarea companiei", a declarat pentru ZF Transilvania, Teofil Muresan, directorul executiv al Electrogrup.
Pana acum investiile Electrogrup au ajuns la aproximativ trei milioane de euro, fiind orientate in principal spre dotarile tehnice ale firmei.
 In 2002, compania clujeana a deschis la Bucuresti firma Entel, gandita ca punct de lucru zonal al Electrogrup, axata insa doar pe domeniul telecomunicatiilor. Tot la Bucuresti a fost inaugurata in luna mai a acestui an firma Ennet apartinand grupului, ce are ca obiect de activitate furnizarea de energie electrica. "E un domeniu nou, care in conditiile liberalizarii pietei de energie are un potential imens", spune Muresan.
Cel mai important client al firmei clujene este operatorul de telefonie mobila Mobifon( Connex), portofoliul completandu-se cu Electrica si alti operatori de telecomunicatii. Doar 15% din cifra de afaceri a companiei provine din contracte ocazionale cu persoane fizice sau firme, care solicita alimentari electrice.
"Problema noastra nu este doar de a gasi piata, ci de a asigura si dotarile necesare pentru acest tip de servicii. Ca sa poti aborda astfel de lucrari, investitiile in echipamente sunt foarte mari", a adaugat Muresan.
In 2003, Electrogrup a inregistrat o cifra de afaceri de 111 miliarde de lei (circa 3 mil. euro) fata de 87 de miliarde de lei in 2002.
"Anul acesta mizam pe o cifra de afaceri la nivelul lui 2003, iar rata profitului se va situa la 30%. Rata profitului provine in principal din business-ul din telefonia mobila. Anul trecut am castigat un proiect important pentru constructia unei retele de fibra optica in 15 orase, situatie ce a venit peste ceea ce planificasem noi. Anul acesta, pe langa lucrarile pentru clientii din sectorul de telefonie mobila  avem contracte cu Electrica si cu alte firme, la care rata de profit este mai mica", a mai spus Teofil Muresan.
Peste 70% din vanzarile realizate anul acesta provin din contractele din telecomunicatii, iar 30% apartin sectorului energetic.
Electrogrup, are capital integral romanesc fiind detinuta de fratii Teofil si Sorin Muresan. Compania s-a infiintat in 1997 iar primele lucrari au constat in instalatii electrice de joasa tensiune. Din anul 1998, compania clujeana a inceput colaborarea cu firmele de telefonie mobila construind primele instalatii electrice pentru site-uri de telefonie.
"Noi eram subcontractori, pentru ca firmele lucrau cu antreprenori straini. De la acestia am invatat o serie de lucrari complementare, fapt ce ne-a ajutat sa incepem si constructiile civile de turnuri sau instalarea echipamentelor", spune Teofil Muresan.
 Principalele domenii de activitate ale firmei sunt retelele electrice, site-urile de telefonie mobila, retelele de telecomunicatii, elaborarea de studii si solutii pentru sistemele energetice si de telecomunicatii, precum si intretinere si interventii operative.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO