Companii

Eliminarea centului pe litru aduce prima ieftinire a carburanţilor

Eliminarea centului pe litru aduce prima ieftinire a carburanţilor

Autor: Roxana Petrescu

25.01.2011, 23:56 82

Cei mai mari jucători din piaţa petrolieră locală, Petrom şiRompetrol, au anunţat primele scăderi de preţuri de anul acesta, decirca 4 bani pe litru. Ieftinirile nu au intervenit pe fondulprotestelor din benzinării sau ca efect la declaraţiile dure aleoamenilor politici, ci datorită eliminării unei taxe şi anumecentul pe litru.

"Datorită reducerii componentei de taxare cu 0,01 dolari, caurmare a sistării colectării taxei reprezentând Fondul Specialpentru Produse Petroliere (FSPP), preţul carburanţilor înbenzinăriile OMV şi Petrom se va reduce cu 4 bani pe litru începândcu data de 25.01.2011", spun reprezentanţii Petrom, cea mai marecompanie din România.

La rândul lor, reprezentanţii Rompetrol, al doilea mare jucătordin piaţa petrolieră locală, spun că tot de ieri a aplicat oieftinire de 3 bani pe litru pentru toate sortimentele decarburanţi comercializate în reţeaua proprie."Rompetrol Downstream,divizia de retail a grupului Rompetrol în România, va reduce din 25ianuarie preţurile de referinţă la carburanţii comercializaţi cu0,03 lei/litru, ca urmare a eliminării de vineri, 21 ianuarie, ataxei de 1 cent USD/litru aferentă FSPP", spun reprezentanţiiRompetrol.

Fondul Special pentru Produse Petroliere a fost creat pentrustingerea datoriilor fostei Companii Române de Petrol în valoare deaproximativ 647,3 milioane de dolari. Taxa de 0,01 dolari/litru s-aaplicat din 1 ianuarie 2001 carburanţilor produşi şi comercializaţiîn România, iar din 2005 aceasta s-a aplicat şi celor exportaţi.Datoria fostei Companii Române de Petrol, reprezentând creditelecontractate pentru finanţarea importurilor de ţiţei din perioada1992-1997, a fost acoperită integral încă din luna octombrie aanului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un centpe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuareadatoriei publice.

Petroliştii spun că nu a fost publicat un document în care sespecifică foarte clar eliminarea centului pe litru începând cu oanumită dată, dar companiile de profil au primit înştiinţărioficiale din partea Ministerului Economiei prin care erau exclusede la plata acestei taxe.

În aceste informări oficiale se precizează următoarele: "Avândîn vedere adresa Ministerului Finanţelor Publice, direcţia generalăde trezorerie şi datorie publică, prin care se confirmă că sumelevirate de Ministerul Economiei în contul FSPP sting în totalitatedatoriile fostei Companii de Petrol, vă rugăm a sista în totalitateplăţile către acest fond. În acelaşi timp cu data prezenteiechivalentul sumei de 0,01 dolari/litru nu trebuie să se maireflecte în preţul de livrare al benzinei şi motorinei", se aratăîn documentul transmis de Ministerul Economiei către companiilepetroliere pe data de 21 ianuarie.

"Perioada 21 ianuarie - 25 ianuarie a fost necesară pentruepuizarea stocurilor de carburanţi şi pentru care s-a achitat dejataxa de 1 cent USD/litru (14 USD/tonă pentru benzină şi 12 USD/tonapentru motorină)", explică reprezentanţii Rompetrol Downstream.

Potrivit petroliştilor, circa 50% din preţul plătit de români lapompă se duce în conturile statului prin taxe şi accize, restulfiind necesar pentru acoperirea cheltuielilor companiilor deprofil.

"Componenta de taxe în preţul carburanţilor reprezintă circajumătate din preţ", spun reprezentanţii Petrom. Informaţia estesusţinută şi de către Rompetrol.

"În prezent, nivelul total al sumelor virate de RompetrolDownstream către bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezintă 49%din preţul final al benzinei şi de 46% din cel al motorinei. Înacelaşi timp, cuatumul accizei din preţul final al carburanţiloreste de 29% pentru benzină şi de 26% pentru motorină", spunreprezentanţii Rompetrol Downstream.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO