Companii

Enel a ajuns la venituri de 968 mil. euro şi mizează în continuare pe eoliene: restul proiectelor nu se mişcă

Enel a ajuns la venituri de 968 mil. euro şi mizează în continuare pe eoliene: restul proiectelor nu se mişcă

Autor: Roxana Petrescu

09.03.2012, 00:05 673

Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie electrică din România, continuă goana după vânt anunţând pentru anul acesta punerea în funcţiune a unor proiecte eoliene în valoare de circa 270 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Anunţul vine în contextul în care celelalte proiecte de producere a energiei electrice ale grupului italian trenează în absenţa unui plan concret de reorganizare al pieţei de energie locale.

"Anul acesta vom pune în funcţiune 180 MW în parcuri eoliene", a declarat Francesco Starace, directorul general al Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a grupului Enel.

Anunţul lui Starace vine după ce recent Enel a spus că în perioada 2010-2011 a investit circa 400 mil. euro în România în parcuri eoliene, cea mai mare parte din această sumă, 330 mil. euro, fiind alocată anul trecut.

Ţinând cont că de obicei investiţia într-un MW de capacitate într-un parc eolian costă între 1,5 şi 1,7 mil. euro, planurile Enel pentru 2012 ar putea ajunge la circa 270 mil. euro, potrivit calculelor ZF. În prezent italienii deţin o capacitate de circa 270 MW în cinci parcuri eoliene, iar la finele acestei luni au anunţat că vor avea 292 MW, devenind astfel unul dintre cei mai puternici investitori în acest domeniu alături de cehii de la CEZ sau Energias de Portugal. Patru dintre cele cinci parcuri sunt localizate în Dobrogea, zonă cunoscută pentru potenţialul eolian foarte bun, iar cel de-al cincilea proiect, la care lucrările sunt acum în desfăşurare, este amplasat în Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin.

Doar vântul bate

Parcurile eoliene sunt însă singurele care fac paşi, deşi Enel este implicat în alte proiecte majore de producere a energiei în România. Printre ele se numără reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă în valoare de 4 mld. euro, o centrală pe cărbuni la Brăila de un miliard de euro, dar şi o termocentrală la Galaţi. Enel s-a implicat în aceste proiecte înainte de izbucnirea crizei financiare globale. Peste înrăutăţirea contextului economic s-au suprapus multiplele planuri de restructurare a sectorului de producere a energiei electrice din România. Toate acestea au creat incertitudini în rândul investitorilor, majoritatea având acum o politică de aşteptare.

"La Galaţi, Brăila şi Cernavodă nu se lucrează", a spus Fulvio Conti, CEO-ul Enel.

În uşoară scădere

Potrivit datelor furnizate de grupul italian, anul trecut operaţiunile din România au generat venituri de 968,3 mil. euro şi un EBITDA (profit operaţional - n. red.) de 205 mil. euro, ambele rezultate comparabile cu veniturile de peste 970 mil. euro din 2010 şi de EBITDA-ul de aproape 209 mil. euro.

Veniturile Enel sunt aduse de operaţiunile generate de fostele Electrica Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, toate cele trei companii fiind acum controlate de grupul italian.

"Vom continua investiţiile în reţele şi pentru următorii cinci ani de zile avem un buget de 750 de milioane de euro, intenţia noastră fiind aceea de a introduce şi contoare digitale (Smart Meters - un tip de contor care-i furnizează consumatorului în timp real date despre consumul sau preţul energiei - n. red.)", a precizat Carlo Tamburi, directorul diviziei internaţionale a Enel.

Fără apetit de achiziţii

În companiile controlate de Enel în România, Fondul Proprietatea deţine anumite participaţii minoritare.

Recent, Fondul a selectat banca Citigroup drept intermediarul exclusiv pentru facilitarea uneia sau mai multor posibile tranzacţii.

Astfel, Fondul Proprietatea va scoate la vânzare 12% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia în valoare de 77,7 mil. euro, 12% din Enel Energie Muntenia cu 8,6 mil. euro, 24% din Enel Distribuţie Banat S.A în valoare de 72,9 mil. euro, 24% din Enel Distribuţie Dobrogea S.A în valoare de 50,4 mil. euro şi 12% din Enel Energie S.A în valoare de 4,5 mil. euro.

Italienii spun însă că deocamdată nu sunt interesaţi de preluarea acestor pachete minoritare. "Nu suntem interesaţi în acest moment pentru preluarea altor acţiuni", a conchis Conti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO