Companii

Enel, după investiţii de peste 400 milioane de euro în eoliene: Cu siguranţă nu ne oprim aici. Mai construim ceva

Enel, după investiţii de peste 400 milioane de euro în eoliene: Cu siguranţă nu ne oprim aici. Mai construim ceva

Autor: Roxana Petrescu

19.01.2012, 00:06 1360

Grupul italian de utilităţi Enel, devenit prin intermediul proceselor de privatizare cel mai mare distribuitor privat de energie electrică local, mai are puţin şi finalizează lucrările la cel de-al cincilea parc eolian din România, segment în care a investit până acum peste 400 mil. euro, potrivit calculelor ZF.

Dacă în prezent italienii au o capacitate de 269,3 MW montată în cinci parcuri eoliene, la finele primului trimestru vor ajunge la 292 MW, devenind astfel al treilea mare investitor în proiecte cu "mori de vânt" din România, după cehii de la CEZ şi Energias de Portugal.

Patru dintre cele cinci parcuri sunt localizate în Dobrogea, zonă cunoscută pentru potenţialul eolian foarte bun, iar cel de-al cincilea proiect, la care lucrările sunt acum în desfăşurare, este amplasat în Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin.

De neoprit

"În Dobrogea am montat 244 MW, iar în Banat avem acum montaţi 25,3 MW, iar lucrările sunt în desfăşurare. După finalizarea acestora, lucru pe care îl estimăm în primul trimestru al acestui an, vom ajunge la o capacitate de 292 MW", a declarat Carlo Pignoloni, directorul general al Enel Green Power România.

Pignoloni nu a dorit să precizeze valoarea investiţiilor pe care Enel le-a făcut până acum în România şi nici obiectivele stabilite pentru anul acesta. În general, investiţia într-un MW de putere instalată într-un parc eolian variază între 1,5 şi 1,7 milioane de euro, aşa că este posibil ca la finalul primului trimestru din acest an investiţiile Enel în parcuri eoliene să depăşească pragul de 400 de milioane de euro.

"Cu siguranţă vom mai construi ceva. Nu ne oprim aici", a mai precizat re­prezentantul Enel Green Power România, fără a da însă detalii suplimentare.

Calendarul parcurilor Enel

Enel a anunţat la finele anului 2010 punerea în funcţiune a primului parc eolian din România, cu o capacitate de 34 MW, situat în satul Agighiol, din Tulcea. Apoi, la jumătatea anului, compania a mai finalizat un parc de 70 MW, Sălbatica I, tot în judeţul Tulcea.

În octombrie, Enel a finalizat şi cel de-al treilea parc de 70 MW, Sălbatica II. Totodată, au fost terminate şi lucrările la o altă investiţie, tot de 70 MW în localitatea tulceană Corugea şi demarate lucrările la parcul de la Moldova Nouă.

Potrivit unor informaţii lansate la începutul anului trecut, planurile Enel în ceea ce priveşte dezvoltarea pe sectorul eolian în România vizează proiecte de 500 MW până în 2015.

Un club select

Ceilalţi mari investitori în acest sector sunt cehii de la CEZ şi Energias de Portu­gal. CEZ construieşte în două comune dobrogene Fântânele şi Cogealac un parc de 600 MW în care a anunţat că va investi 1,1 miliarde de euro. Din această capacitate, circa 400 MW sunt deja montaţi, restul urmând să fie ridicaţi până la finalul acestui an.

Energias de Portugal a terminat anul 2011 cu trei proiecte eoliene majore. Unul de 90 MW este localizat în Peştera şi alte două parcuri, fiecare de câte 69 MW, au fost montate la Cernavodă. Portughezii au anunţat însă că în februarie vor finaliza alte două parcuri eoliene, unul de 33 MW în Dobrogea şi altul de 24 MW în Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO