Companii

Enel începe anul cu scăderi uşoare pe toate liniile

Enel începe anul cu scăderi uşoare pe toate liniile

Autor: Roxana Petrescu

11.05.2015, 00:04 169

Enel România, cel mai mare distribuitor privat de energie electrică deţinut de grupul italian de utilităţi Enel, a raportat scăderi uşoare pentru primul trimestru al anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, atât pentru venituri, cât şi pentru profitul operaţional.

Compania care „aprinde becul“ în Bucureşti a raportat venituri de 265 de milioane de euro în primul trimestru, cu 3,6% mai mici faţă de anul trecut. În România, Enel distribuie şi furnizează energie în Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud. De asemenea, profitul operaţional al grupului a înregistrat o scădere de circa 1%, până la 64 de milioane de euro.

Dincolo de poziţia solidă din sectorul distribuţiei de energie, Enel a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai puternici investitori în domeniul energiei verzi, având un portofoliu de 534 MW, preponderent format din proiecte eoliene. Pentru a monta această capacitate, italienii au scos din buzunare peste 800 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

În vara anului trecut, italienii de la Enel au anunţat că s-au decis să vândă operaţiunile din România şi din Slovacia. Enel, unul dintre cele mai îndatorate grupuri de utilităţi la nivel european, a pornit o luptă acerbă pentru reducerea gradului de îndatorare, una dintre arme fiind vânzarea de active.

Deşi iniţial italienii spuneau că-şi vor încheia socotelile cu România până la finalul anului trecut, în 2015 au anunţat că au renunţat la această opţiune, dar că merg mai departe cu vânzarea activelor din Slovacia. Potrivit celor mai recente informaţii, Enel se aşteaptă să ia pe operaţiunile din Slovacia peste 1,25 miliarde de euro, data-limită pentru depunerea ofertelor angajante fiind finalul săptămânii trecute (9 mai).

Enel are în România o bază de 2,6 milioane de consumatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO