Companii

Enel vrea să monteze contoare inteligente de 25 mil. euro. Banii se recuperează din facturi

Contoarele inte­li­gen­te sau smart meters înregistrează şi date legate de calitatea serviciului de ali­mentare cu energie electrică şi monitorizează continuitatea acestui serviciu.

Contoarele inte­li­gen­te sau smart meters înregistrează şi date legate de calitatea serviciului de ali­mentare cu energie electrică şi monitorizează continuitatea acestui serviciu.

Autor: Carol Dan

03.08.2015, 09:30 5599

Grupul italian Enel a început în România un program pilot de instalare a contoarelor inteligente în toate cele trei re­giuni în care operează, respectiv Muntenia Sud (inclusiv Capitala), Banat şi Dobrogea.

Programul vizează instalarea a 30.000 de astfel de contoare, dintre care 11.000 doar în Bucu­reşti, care permit monitorizarea consumului şi func­ţionării reţelei în timp real, pre­cum şi transmiterea automată a acestor informaţii către distri­buitorul de energie. Odată cu in­stalarea contorului inte­ligent, consumatorul nu va fi facturat pe baza estimărilor de con­sum sau a regularizărilor, ci va plăti nu­mai consumul efectiv realizat, ceea ce, cel puţin în teorie, ar trebui să ducă la o scădere a valorii facturii.

Costurile pe care companiile le vor avea cu instalarea acestor con­toare vor fi recu­perate prin facturi, eşa­lonat pe câteva luni sau chiar ani, potrivit repre­zentanţilor Auto­ri­tăţii Naţionale de Re­gle­mentare în do­me­niul Energiei (ANRE).

„Clienţii nu plătesc ni­mic atunci când pri­mesc contorul inte­li­gent. Cos­tu­rile insta­lării sunt incluse în ta­riful de distribuţie sta­bilit de ANRE“, po­trivit Enel.

În România sunt 8,5 milioane de consu­ma­tori casnici de elec­tricitate şi circa 700.000 de agenţi economici înregistraţi la Registrul Comerţului. Nu­mai în ca­zul popu­laţi­ei, costu­rile cu montarea con­toa­relor inteligente, ca­re le vor înlocui pe cele ac­tuale, ar depăşi 730 mil. euro.

Contoarele inte­li­gen­te sau smart meters în­re­­gistrează şi date legate de calitatea ser­viciului de ali­mentare cu energie electrică şi monito­rizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, consumatorii vor putea vedea în orice moment al zilei care sunt tarifele cele mai convenabile pentru energie electrică. In­stalarea unui astfel de contor va putea detecta şi eventuale ten­tative de furt de energie din reţea. În 2013, Enel a raportat pier­deri de aproape 20 mil. euro din cauza branşa­men­telor ilegale la reţea.

Instalarea contoarelor inteligente este o obligaţie asu­ma­tă de România faţă de Comisia Europeană, alături de toate sta­tele membre ale blocului comunitar, iar acest proces ar ur­ma să se încheie în 2022.

Grupul Enel activează în peste 30 de ţări de pe patru con­tinente, unde are 61 milioane de consumatori. Enel este pre­zent pe piaţa românească de electricitate  din 2005 şi are peste 3.100 de angajaţi pe plan local.

Grupul german E.ON, care distribuie electricitate în regiunea Moldovei, a instalat deja 100.000 de astfel de contoare, iar planurile pentru perioada 2014-2017 vizează mon­tarea a circa 250.000, din care 120.000 de unităţi numai în 2015). Investiţia totală bugetată în acest scop este de aproximativ 21,6 mil. euro, potrivit datelor E.ON România. Reiese astfel un cost de 86,4 euro pentru montarea unui contor inteligent. Grupul ceh CEZ, prezent pe zona de distribuţie a electricităţii în Oltenia, a început să monteze astfel de contoare în 2012 şi a instalat deja peste 13.000 de unităţi. Până la sfârşitul acestui an CEZ estimează că va mai instala alte 20.000 de contoare, numărul total urmând să ajungă în 2020 la aproape 440.000. Reprezentanţii Electrica SA, distribuitor de energie controlat de stat, nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii pe acest subiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO