Companii

Energia cere investiţii, dar banii companiilor se „odihnesc“ în bănci

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

25.09.2015, 00:07 947

NuclearelectricaRomgaz şi Electrica, trei dintre cele mai bo­ga­te companii energetice de stat sau în care statul deţine o participaţie sem­ni­ficativă, au lichidităţi de circa 7 mi­liar­de de lei, bani care se odihnesc în de­­pozite deschise la bănci precum BCR, BRD sau Banca Transil­va­nia, în timp ce însuşi sta­tul plânge după in­vestiţii în domeniu.

„Depozitele ban­ca­re din perioa­da 01.01.2014 - 31.12.2014 au generat ve­ni­­turi din dobânzi de 29 mil. lei, echi­va­lent cu o dobândă efec­tivă anuală de 2,2%“, spun repre­zen­tanţii Nuclear­electrica.

Nivelul de 2,2% obţinut de Nu­clearelectrica este bun dacă se ra­por­tea­ză la nivelul pieţei unde unele bănci au coborât dobânzile chiar sub 1%, în timp ce la nivel european există şi dobânzi negative. Pe de altă parte, deşi Nuclearelectrica ar putea ob­ţine randamente mai bune dacă şi-ar plasa banii în alte forme de inves­tiţii, de obicei politica firmelor de stat este de a-şi conserva ave­rile în vederea reali­ză­rii unor investiţii. Aici inter­vine însă problema.

Recent, Bogdan Ba­dea, secretar de stat în Mi­nis­terul Energiei, spunea că sectorul energetic are nevoie dis­pe­­rată de noi investiţii în contextul în care acesta trăieşte în pro­porţie co­vâr­şitoare din proiectele realizate îna­inte de 1990. În ultimii opt ani de zile, piaţa locală de energie a asistat la sem­narea a nu mai puţin de 12 me­mo­randumuri pentru pro­iecte cu o va­loa­re de circa 11,5 miliar­de de euro.

Niciunul dintre aceste proiecte nu a depăşit însă faza hârtiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO