Energie

15 antreprenori ţin 6.000 de angajaţi şi fac 2 mld. euro: Care sunt afacerile dezvoltate de la zero care au rezistat în jungla de 30 mld. euro din sectorul energetic

15 antreprenori ţin 6.000 de angajaţi şi fac 2 mld....

Autor: Roxana Petrescu

14.06.2016, 16:00 838

Domeniul energetic este unul dintre cele mai aride pentru antreprenoriat, dar există o mână de companii care au rezistat într-un domeniu de mai bine de 30 de miliarde de euro dominat de monopoluri sau de firme care sunt alimentate de forţa unor grupuri internaţionale.

Potrivit datelor cen­tra­lizate de ZF por­nind de la re­zul­tatele financiare dispo­ni­bile la Mi­nisterul Finanţelor sau de la estimările lansate de firme, cele mai mari 15 companii controlate de an­tre­prenori români active în ramuri ale domeniului energetic au înregistrat anul trecut îm­pre­ună un business de circa 2 mld. euro, în stagnare faţă de 2015. 

Practic, aproape 7% din tot ceea ce înseamnă piaţa energiei este rulat prin intermediul acestor 15 companii în care lucrau la finalul anului 2015 circa 6.000 de angajaţi. 

Ceea ce este de remarcat este faptul că primele două companii ca afaceri activează în domeniul comerţului cu produse energetice. 

Astfel, cel mai mare business din acest sector este controlat de Augustin Oancea, omul de afaceri din Câmpina care a dezvoltat grupul Tinmar Ind, în care cea mai mare parte a încasărilor este adusă de furnizarea de energie. 

Dacă majoritatea busines­s-urilor construite în acest do­meniu au avut la bază o reţetă destul de simplă, achiziţia de energie hidro la preţuri mai mici decât cele din piaţă şi vânzarea acesteia la preţul corect, Oancea nu a avut niciodată un contract direct cu Hidroelectrica. Din­colo de furnizarea de energie către marii clienţi, antrepre­norul a spus că anul acesta va lansa ofertele pentru consuma­torii casnici, segment de piaţă devenit deodată interesant pentru companiile de utilităţi odată cu liberalizarea pieţei. Anul trecut, Tinmar Ind a ajuns la un business de circa 3,2 mld. lei, cu 32% mai mare faţă de 2014.

Un alt vânzător de produse energetice ocupă al doilea loc, de data aceasta fiind vorba de comerţul cu produse petroliere. Oscar Downstream a a ajuns anul trecut la un business de 1,7 mi­liarde de lei, compania controlată de Alin Niculae fiind specializată în furnizarea de motorină, cu precădere către clienţii comerciali prin inter­mediul unui sistem de staţii interne, puse chiar lângă locul de consum. 

Grup Servicii Petroliere este unul dintre cele mai mari businessuri antreprenoriale de la malul mării, compania con­trolată de omul de afaceri Gabriel Comănescu fiind spe­cia­lizată în forajul marin. Po­trivit celor mai recente date furnizate de companie, anul tre­cut prăbuşirea barilului de petrol a dus la o scădere de 40% a cifrei de afaceri la nivel con-solidat. Recent însă, Comănescu a anunţat că a început din nou să câştige contracte pe pieţele externe, sectorul fiind în revenire.

Un grup de oameni de afaceri din Arad sunt în spatele celui mai mare benzinar independent, Smart Diesel fiind un business de 547 de milioane de lei cu planuri de dezvoltare pe pieţele externe. 

Clasamentul este completat de firme active în domeniul serviciilor şi echipamentelor pentru sectorul energiei elec­trice, dar şi de firme active în domeniul gazului petrolier lichefiat sau al prospecţiunilor pentru industria petrolieră. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO