Energie

Adevăraţii "băieţi deştepţi" din energie: producătorii din sectorul "verde" au primit peste 120 mil. euro subvenţii de la începutul anului

În mai producătorii de energie verde au primit 23 mil. euro. De la începutul anului, subvenţiile s-au ridicat la 123 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu

15.06.2012, 20:02 2161

În fiecare zi din luna trecută producătorii de energie regenerabilă au primit circa 750.000 de euro, în primele cinci luni ale anului valoarea subvenţiilor acordate pentru cei care fac energie din vânt, soare sau apă fiind de circa 123 de milioane de euro, mai mult decât tot anul trecut.

Cea mai mare parte din această sumă, peste 77%, va intra în contul producătorilor de energie eoliană, în urma lor clasându-se producătorii de energie hidro şi solară.

Aceste sume prin care este recompensată producţia de energie verde reprezintă valoarea certificatelor verzi primite de companiile de profil.

Ce este certificatul verde?

Certificatul verde este inima sistemului prin care statul român s-a decis să sprijine producţia de energie regenerabilă.În linii mari, pentru fiecare MWh de energie produs de o eoliană sau de un parc solar, producătorul primeşte un număr variabil de certificate verzi în funcţie de tehnologie. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie, aşa cum este Electrica de exemplu, care în coşul livrat clienţilor trebuie să aibă anumite cote obligatorii de energie verde. Dovada îndeplinirii acestor cote stă chiar în numărul de certificate verzi achiziţionate. Cum pentru furnizor achiziţia de certificate verzi este un cost, el va fi transmis în facturile plătite de toţi consumatorii, care de fapt sunt cei care sprijină efectiv dezvoltarea energiei regenerabile în România. În total, valoarea acestei scheme de sprijin pe zece ani, până în 2020, a fost calculată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la peste 10 miliarde de euro, bani care se vor regăsi în creşterea facturilor la energie electrică.

De ce este nevoie de certificatul verde?

Tot sistemul de certificate verzi a fost pus pe picioare pentru că România în calitate de membru al UE trebuie să îndeplinească anumite ţinte obligatorii privind ponderea energiei verzi în consumul total până în 2020.

Cum investiţiile în proiectele de energie verde sunt mai costisitoare comparativ cu cele convenţionale, fără o schemă de sprijin ele ar fi fost nerentabile şi ar fi făcut imposibilă atingerea ţintelor europene de către România.

Fiecare certificat verde are potrivit legii o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro, în prezent ele tranzacţionându-se la valoarea maximă. Astfel, numai din aceste instrumente producătorii de energie verde au făcut în primele cinci luni ale anului aproape 123 de milioane de euro.Dincolo de certificatele verzi primite, producătorii de energie pot ieşi cu cantităţile la vânzare, unde obţin preţul pieţei.

Şi totuşi sunt câteva probleme

"Există totuşi o problemă cu aceste certificate verzi. Acum de exemplu aceste instrumente nu se vând pentru că majoritatea furnizorilor se îmbulzesc să-şi cumpere necesarul de unităţi abia spre sfârşitul anului, atunci când trebuie să facă dovada îndeplinirii cotelor obligatorii, iar acest lucru creează probleme de cashflow pentru producătorii de energie verde", spune Ion Lungu, directorul general al CEZ Trade, companie care face parte din CEZ România, dezvoltatorul celui mai mare parc eolian local.

"Obligativitatea îndeplinirii cotei ar trebui verificată cel puţin de două ori pe an, dacă nu chiar la trimestru", a mai precizat Lungu. Potrivit acestuia, chiar şi cu mecanismul de sprijin care garantează practic recuperarea investiţiilor băncile sunt în continuare reticente în ceea ce priveşte finanţarea proietelor de energie verde.

"Toate cer un contract pe termen lung pe ambele produse, atât pentru energia generată cât şi pe certificatele verzi", a explicat Lungu.

Potrivit datelor Transelectrica pentru primele cinci luni ale anului au fost emise în contul producţiei de energie verde un număr de 2,24 milioane de certificate pentru o producţie de 1,4 TWh. Cele mai multe au fost încasate de cehii de la CEZ, italienii de la Enel şi Energias de Portugal, toate aceste companii fiind implicate în dezvoltarea de parcuri eoliene.

Conform statisticilor Transelectrica, cincisprezece proiecte eoliene în valoare de peste 1,7 miliarde de euro, cu o capacitate de circa 1.165 MW, mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă, erau instalate la începutul lunii iunie pe piaţa locală.

Pentru prima dată de la începutul boom-ului eolian care a luat iniţial cu asalt regiunea Dobrogei printre cele 15 parcuri şi-a făcut apariţia şi o investiţie amplasată în Moldova, a doua regiune cu potenţial din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO