Energie

Administratorul judiciar al RAAN va ataca decizia de intrare în faliment

Administratorul judiciar al RAAN va ataca decizia de...

Autor: Oana Mitu

29.01.2016, 15:35 771

Administratorul special al RAAN, Ion Sîrbulescu a declarat vineri, corespondentului MEDIAFAX că, împreună cu administratorul judiciar, vor cere mai întâi suspendarea deciziei de intrare în faliment, pentru ca apoi să facă apel la Curtea de Apel Craiova.

În opinia lui Sârbulescu, pe perioada în care decizia de intrare ar fi suspendată, s-ar putea rezolva o serie de probleme legate de apa grea stocată sau a salariaţilor rămaşi pe cele două platforme, probleme ce ţin de Guvern.

"Împreună cu administratorul judiciar formulăm o cerere de suspendare a deciziei judecătorului sindic, urmând să contestăm la Curtea de Apel această decizie. Nu o facem de dragul hârtiilor, este o situaţie clară de nerezolvare a unor probleme care ţineau până la urmă de atribuţiile Guvernului României. Noi trebuie să clarificăm situaţia apei grele de pe platforma Romag Prod, trebuie să clarificăm situaţia Termocentralei înainte şi după închidere, problemele de mediu de la Termocentrală şi chiar şi de la Combinatul Chimic. Trebuie să clarificăm situaţia salariaţilor disponibilizaţi care nu şi-au primit toate drepturile convenite prin contractul colectiv de muncă, trebuie să clarificăm situaţia angajaţilor de la Termocentrală care lucrează în această perioadă pentru furnizarea agentului termic către populaţia din municipiul Drobeta Turnu Severin, trebuie să clarificăm situaţia unităţii de management a apei grele de la sucursala Romag Prod", a detaliat Sărbulescu.

Tototdată, administratorul special susţine că se aşteaptă de la Guvern, o hotărâre prin care să se achite contravaloarea apei grele aflată pe stoc la RAAN, din contravaloarea acesteia urmând să se achite alte obligaţii ale companiei.

"Se află în derulare un proiect de hotărâre de preluare a unei cantităţi de apă grea la rezervele statului. Acest proiect de hotărâre a plecat de la Ministerul Energiei, a fost avizat de Ministerul Energiei. Domnul ministru a trimis acest proiect împreună cu scrisoarea de intenţie către Ministerul Afacerilor Interne şi către Administraţia Naţională Rezerve de Stat şi Probleme Speciale. Această Hotărere de Guvern ar putea rezolva problemele RAAN-ului până la 31 august, când este a doua etapă de disponibilizare conform OUG 36/2015", a mai spus Sârbulescu.

În fapt, ceea ce speră administratorul special şi cel judiciar să obţină este o amânare a intrării în faliment a Regiei.

La momentul actual, la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare mai lucrează aproximativ 700 de salariaţi, cea mai mare parte a acestora fiind pe platforma Romag Termo, care asigură agentul termic pentru populaţia din municipiuul Drobeta Turnu Severin.

Alţi salariaţi asigură managementul apei grele stocată pe platforma Romag Prod şi care ar trebui constituiţi într-o societate de management, în condiţiile falimentării RAAN.

Tribunalul Mehedinţi a decis, joi, intrarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) în faliment şi a desemnat lichidator judiciar provizoriu Euro Insol SPRL, casa de insolvenţă condusă de Remus Borza, actual administrator judiciar al Hidroelectrica.

Borza a declarat însă pentru MEDIAFAX că a aflat din presă de decizia instanţei şi că va discuta subiectul luni cu acţionarul majoritar al RAAN, Ministerul Energiei, fiind tentat să refuze mandatul.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO