Energie

Al cincilea cel mai mare trader de energie, un business de 115 mil. euro, a fost cumpărat de un grup elveţian

Al cincilea cel mai mare trader de energie, un business...

Autor: Roxana Petrescu

26.07.2016, 11:04 1691

Elveţienii de la grupul energetic Repower, un business de 1,8 miliarde de euro, au vândut afacerea din România către un alt grup elveţian, MET Group, specializat în tradingul cu energie, gaze şi produse petroliere. Pe plan local, Repower Furnizare România este un business de 115 milioane de euro. Printre cei mai importanţi clienţi ai Repower se numără Mega Image, Nestlé, British American Tobacco sau Athénée Palace Hilton, conform ultimelor informaţii disponibile.

Decizia de a renunţa la operaţiunile locale vine în con­textul în care marjele din furnizarea de energie s-au redus sub­stanţial odată cu intensificarea concurenţei din acest domeniu. Scăderea consumului de energie şi a preţurilor le-a oferit consumatorilor poziţii de forţă în negocieri, lucru care a topit şi câştigurile frumoase pe care le bifau înainte traderii.

Potrivit datelor din rapoartele publicate de Autoritatea Na­ţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anul trecut Repower Furnizare România a avut o cotă de aproape 5% pe segmentul concurenţial, fiind al cincilea cel mai mare furnizor din energie din acest segment de piaţă.

Datele de la Ministerul Finanţelor arată că firma a înregistrat anul trecut un business de 115 milioane de euro, în creştere faţă de afacerile de 103 milioane de euro din 2014, dar a consemnat pierderi de 3 milioane de euro. în 2014, firma a înregistrat un profit neglijabil.

Repower a intrat pe piaţa locală în 2007. Prezenţa Repower s-a consolidat însă în 2010 când elveţienii au preluat controlul asupra Elcomex EN, un trader de energie deţinut de omul de afaceri Ion Grecu. Elcomex EN a avut o evoluţie spectaculoasă a businessului în contextul în care la momentul intrării în afacerile cu energie, în 2004, avea un business de 20.000 de euro, pentru ca în anul cedării controlului către elveţieni să genereze vânzări de 70 mil. euro. în toamna anului trecut, conducerea companiei spunea căeste interesată şi de o posibilă intrare pe piaţa gazelor naturale, ideea unui furnizor unic de utilităţi fiind foarte în „vogă” în domeniul de profil în acest moment.

La nivel de grup, Repower are un portofoliu de producţie de circa 800 MW în hidrocentrale, centrale pe gaz, eoline sau solare. Un reactor de la Cernavodă are 700 MW şi agură aproape 10% din producţia de energie a României.

KPMG a fost consultantul financiar exclusiv al lui Repower AG în vânzarea subsidiarei din România către MET Group.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO