Energie

Alro a înregistrat un profit net de 223 mil.lei în primele nouă luni şi afaceri de 1,9 mld.leo

Alro a înregistrat un profit net de 223 mil.lei în...

Autor: Roxana Rosu

15.11.2017, 08:54 297

Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa continentala (excluzand Rusia si Peninsula Scandinava), a inregistrat un profit net de 223 de milioane de lei în primele noua luni ale anului, în crestere de la 64 millioane lei în perioada similară dn 2016, în timp ce cifra de afaceri s-a majorat cu 18%, la 1,9 miliarde lei.

EBITDA s-a situat la 336 de milioane de lei, in crestere fata de 167 de milioane de lei în primele noua luni ale lui 2016. 

„Rezultatele financiare inregistrate de Alro in trimestrul al treilea au continuat evolutia pozitiva din prima jumatate a anului si ne confirma inca o data, ca programul complex de investitii implementat de noi ne-a ajutat sa crestem eficienta operationala, sa patrundem pe piete complexe cum sunt cea aeronautica si auto si sa beneficiem de cresterea pietei internationale a aluminiului din acest an”, a declarat Marian Nastase, Presedintele Consiliului de Administratie al Alro S.A, subsidiara a Vimetco N.V..

El a adăugat că Alro a optimizat costurile cu materiile prime, a crescut productivitatea si productia de aluminiu cu grad mare si foarte mare de prelucrare si şi-a extins portofoliul de clienti.

”In aceste conditii, avem premizele pentru a pune in aplicare o noua etapa din programul nostru de dezvoltare,  care presupune investitii de 190 milioane de dolari, din care circa 100 de milioane de dolari pentru cresterea eficientei energetice. Managementul companiei se va concentra, in urmatoarea perioada, pe realizarea investitiilor in tehnologii ecologice de ultima generatie, care ne vor permite sa producem aluminiu cu valoare adaugata mare si foarte mare si ne va aduce mai aproape de tinta de zero deseuri si zero emisii”.  

In primele noua luni ale anului 2017, pretul aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a continuat sa inregistreze un trend ascendent, cotatia medie a aluminiului in aceasta perioada fiind de 1.924 USD/tona, comparativ cu perioada similara a anului 2016, cand media LME a fost de 1.570 USD/tona. Cotatia aluminiului a atins un nivel maxim de 2.164 USD/tona, in 20 septembrie 2017

Beneficiind de aceste conditii favorabile de piata, Alro a crescut marja bruta la 21%, fata de 12%, nivel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2016, iar profitul operational a atins 273 de milioane de lei, comparativ cu 111 milioane de lei, inregistrat in aceeasi perioada a anului 2016. 

In primele noua luni ale lui 2017, veniturile din vanzarile de aluminiu primar au crescut cu 19%, in timp ce vanzarile de aluminiu procesat au inregistrat, de asemenea o crestere de 18%. Aceasta evolutie a fost sustinuta si de cresterea pretului aluminiului pe piata internationala (Ă22,5% fata de T1-T3 2016), precum si de imbunatatirea structurii vanzarilor. 

Alro a investit 24,5 milioane de dolari, in primele noua luni ale acestui an, un nivel aproape dublu fata de perioada similara a anului 2016, pentru cresterea portofoliului de clienti, precum si demararea unui proiect co-finantat din fonduri europene, care are ca scop cresterea capacitatii pentru produsele laminate la cald. In plus, Alro a continuat investitiile in cresterea eficientei energetice, precum si in imbunatatirea calitatii produselor, dar si in lucrari de mentenanta necesare activitatii de productie. 

Alro va continua si in ultimul trimestru al anului 2017, investitiile pentru modernizarea tehnologica si cresterea eficientei operationale, conform bugetului aprobat de 41 milioane de dolari pentru intreg anul 2017 si va monitoriza evolutia costurilor cu materiile prime, pentru a-si pastra competitivitatea pe pietele internationale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO