Energie

Angajamentul KMG International

Alexey Golovin, vicepreşedinte pentru dezvoltare corporativă şi strategie al Grupului KMG International

Alexey Golovin, vicepreşedinte pentru dezvoltare corporativă şi strategie al Grupului KMG International

16.11.2017, 00:05 383
Industria petrolieră a fost mereu un motiv de mândrie istorică pentru România şi Kazahstan. NC KazMunayGas JSC este compania naţională de petrol a Republicii Kazahstan, reprezentând interesele statutului kazah în industria petrolieră în Kazahstan, cu operaţiuni în Asia Centrală şi în Europa.
 
KazMunaiGas a ales să investească în România şi, ca şi cumpărător de bună credinţă, în ultimul deceniu a investit din surse proprii nu mai puţin de 1,1 miliarde de dolari doar în rafinărie, pentru a transforma vechea uzină de rafinare în ceea ce este în prezent: o investiţie de succes şi cea mai mare şi modernă rafinărie din România. Cele 15 mii de locuri de muncă directe şi indirecte în România, cele peste 1,5 miliarde de dolari plătiţi anual în taxe şi alte plăţi, 2,5% din bugetul de stat şi 1% din PIB-ul românesc arată seriozitatea investiţională din spatele KazMunayGas şi arată că ceea ce s-a promis s-a făcut, iar Memorandumul din 2013 este o piesă cheie a investiţiei continue în România.
 
KazMunayGas şi grupul chinez CEFC au încheiat un parteneriat strategic pe termen lung care vizează (i) combinarea resurselor energetice şi expertizei  KazMunayGas, (ii) capacităţii CEFC de a atrage resurse financiare şi (iii) transformarea KMGI într-o platformă investiţională şi financiară concentrată în jurul rafinăriei Petromidia. Tranzacţia a fost confirmată şi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în luna iulie.
 
Ca orice investitor de bună credinţă, prin acţiuni concrete de-a lungul timpului, considerăm că este importantă cooperarea continuă cu autorităţile statului român. În faţa unei noi faze de expansiune a investiţiilor, considerăm, în calitate de unul din cei mai mari investitori în economia românească, că este necesară continuarea deschiderii faţă de investitori, pentru a susţine ritmul creşterii economice, crearea de locuri de muncă şi atragerea de resurse bugetare. Reconfirmăm mesajul KMGI de angajament pentru implementarea memorandumului împreună cu autorităţile române. Tot ceea ce ţine de KMG ca investitor străin se face deja, în cadrul parteneriatului pe termen mediu şi lung, singurul care permite continuarea de investiţii masive în economia românească.
 
Suntem o echipă comună cu angajaţii noştri, ne dorim să investim mai mult şi aşteptăm menţinerea stabilităţii cadrului legal şi contractual. Capitalurile contribuite şi atrase de fondul de investiţii kazah-român vor fi investite în proiecte energetice din România, iar noi estimăm că vor aduce în total cel puţin 2.000 de noi locuri de muncă. Am identificat şi comunicat autorităţilor proiecte de aproximativ 300 milioane USD.
 
Statul român deţine acum 44,7% din rafinăria Petromidia, iar grupul nostru 54,6%, şi este în interesul României ca această investiţie să fie mai profitabilă, să fie respectată, protejată şi mărită în anii următori.
 
Interesul nostru, al angajaţilor noştri, şi al bugetului de stat este implementarea unui program de investiţii cu premise serioase de reuşită atât pentru stat, cât şi pentru cetăţeni şi investitor.
 
Stabilitatea tratamentului investiţiilor transmite totodată un semnal important cu privire la caracterul bine-venit al acestora în România ca lider în plan energetic în plan regional, contribuind la continuarea ratei sale de creştere economică, un trai mai bun pentru români, locuri de muncă şi impozite în sume mai mari colectate la buget.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO