Energie

ANRE: Tarifele de distribuţie a energiei electrice pentru populaţie vor scădea cu 3,8% până la 9,04%

ANRE: Tarifele de distribuţie a energiei electrice...

Autor: Dan Straut

14.12.2016, 16:26 445

La stabilirea corecţiilor valorice anuale şi a tarifelor specifice de distribuţie şi în conformitate cu prevederile metodologiilor specifice aplicabile, ANRE ia în considerare veniturile anuale obţinute de operatorul de distribuţie din recuperarea contravalorii energiei electrice consumate înregistrate eronat, respectiv neînregistrate, precum şi costurile anuale înregistrate cu plata contravalorii acestor cantităţi de energie electrică.

„Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuţie concesionari şi a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecţiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 înregistrează, faţă de anul 2016, scăderi cuprinse între 3,8% şi 9,04%”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Potrivit ANRE, nivelul de reducere a tarifelor de distribuţie pentru consumatorii casnici este următorul:
ENEL Distribuţie Banat SA - 9,04
ENEL Distribuţie Dobrogea SA - 6,36
E-Distribuţie Muntenia SA - 8,37%
E.ON Moldova Distribuţie S.A. - 3,80
CEZ Distribuţie S.A. - 4,55
FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA - 7,92
FDEEE Electrica distribuţie Transilvania Nord SA - 5,98
FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Sud SA - 3,87.

„Apreciem că scăderea tarifelor specifice de distribuţie va avea un impact favorabil pentru utilizatorii serviciului de distributie, deopotrivă casnici şi noncasnici, de pe teritoriul întregii ţări şi că va avea un efect antiinflaţionist, care se poate regăsi în diminuarea costurilor agenţilor economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creşterii competitivităţii acestora şi al diminuării preţurilor bunurilor şi serviciilor”, precizează ANRE.

Tot în şedinţa de miercuri, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 115/2016 de modificare a Ordinului ANRE nr. 176/16.12.2016 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate precum şi a condiţiilor de aplicare a tarifelor reglementate şi a tarifelor Componenta de Piaţă Concurenţială.

„Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici va conduce, în anul 2017, la o reducere a acestora cu cca. 6,47 % faţă de cele aplicate în anul 2016, reducere datorată, în principal, scăderii tarifelor specifice de distribuţie a energiei electrice aprobate în şedinţa de astăzi, precum şi reducerii preţului de achiziţie a energiei electrice din contractele reglementate”, conchide Autoritatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO