Energie

ANRE: Tarifele la energia electrică pe piaţa concurenţială cresc cu 0,03 lei/kWh de la 1 octombrie

ANRE: Tarifele la energia electrică pe piaţa...

Autor: Dan Straut, Mediafax

26.09.2017, 20:21 336

În urma analizei, „a rezultat o creştere medie, la nivel naţional, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, faţă de creşterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor furnizorilor de ultimă instanţă (FUI), se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Având ȋn vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depăşind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, dar cu modificări”, precizează instituţia.

În vederea avizării, ANRE menţionează că a luat în considerare următoarele elemente:
- rezultatele licitaţiei PCSU din 12-13 septembrie 2017;
- preţurile medii ponderate înregistrate în urma tranzacţiilor încheiate pe OPCOM pe toate pieţele la termen, în perioada 9 august - 20 septembrie 2017;
- energia necesară pentru pentru profilarea curbelor de consum şi echilibrare.

În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat creşteri semnificative ȋn anul 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO