Energie

Bogăţia solului nu naşte de una singură campioni: România se îndepărtează şi mai mult de topul celor mai puternici jucători din energia regională din cauza petrolului ieftin

Bogăţia solului nu naşte de una singură campioni:...

Autor: Roxana Petrescu

12.09.2016, 18:00 799

România nu are niciun jucător în topul celor mai mari 10 companii active în domeniul energetic în regiune, arată cea mai recentă ediţie a Top 500 Europa Centrală realizat de Deloitte.

Clasamentul demonstrează încă o dată că a avea cea mai mare producţie de gaze sau de petrol din regiune nu poate lua locul unei strategii de expansiune susţinută.

„Dacă ne uităm la veniturile com­paniilor din energie, ju­mătate vin din ope­ra­ţiuni internaţionale, iar cele din România, precum Petrom şi Rompetrol Rafinare, nu au astfel de operaţiuni“, a spus Ahmed Hassan, coun­try managing partner al Deloitte România.

Astfel, topul primelor zece companii din enegrie la nivel regional este dominat de firmele din Polonia, o ţară săracă în comparaţie cu România în materie de resurse naturale, dar care a reuşit să-şi ridice campioni precum PKN Orlen, firmă care de altfel domină topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală, sau PGNiG. Ungurii sunt la rândul lor bine reprezentaţi, MOL, grupul petrolier care a ajuns la o reţea de 2.000 de benzinării în toată regiunea, fiind al doilea cel mai mare jucător din energie din Europa Centrală. Cehii sunt prezenţi cu campionul lor CEZ, prin intermediul căruia ocupă a patra poziţie în topul celor mai mari companii energetice din zona analizată de consultanţii de la Deloitte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO