Energie

Bogdan Chiriţoiu, Consiliului Concurenţei: Statul român are drept de veto în privinţa alegerii viitorului proprietar al Sidex

Bogdan Chiriţoiu, Consiliului Concurenţei: Statul...

Autor: Iulian Anghel

20.04.2018, 00:07 1284

Guvernul, prin contractul de vânzare al Sidex Galaţi către Mittal Steel, ce avea să devină ArcelorMittal, are drept de veto în alegerea unui eventual nou proprietar, la revânzarea companiei.

În aceeaşi vreme, Comisia Europeană se va asigura şi ea că vânzara combinatului de la Galaţi - cândva unul dintre cele mai puternice combi­nate siderurgice din Europa - de către ArcelorMittal, cel mai mare jucător mondial din piaţa oţelului, nu va însemna şi sfârşitul companiei, susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Am fost informat de guvern că statul român, prin contractul de privatizare, are drept de veto în privinţa viitorului proprietar al Sidex. Nu se poate opune revânzării combinatului, dar are drept de veto în privinţa noului proprietar“, a declarat pentru ZF Bogdan Chiriţoiu.

Dar ce se va întâmpla dacă ArcelorMittal - deţinut de miliardarul indian Lakshmi Mittal - găseşte un cum­părător pentru combinatul din Galaţi, dar statul român nu-l agreează?

„Va fi căutat un altul“, spune Chiriţoiu.

Ce se va întâmpla dacă, pe această piaţă a oţelului atât de competitivă, cineva va cumpăra Sidex doar ca să-l închidă şi să scape de concurenţă?

„Comisia Europeană a cerut ArcelorMittal să renunţe la o parte din capacităţi tocmai pentru ca, după ce va fi preluat Ilva, dacă va fi această preluare (Ilva este cea mai mare oţelărie europeană - n. red.), compania să nu ajungă într-o poziţie dominantă, distorsionând, astfel, concurenţa. Prin urmare, Comisia este interesată direct ca toate capacităţile din Galaţi să fie pe piaţă, iar viitorul proprietar să asigure concurenţa, nu să o sugrume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO