Energie

Canada, prima ţară care concurează cu Statele Unite la producţia de petrol

Canada, prima ţară care concurează cu Statele Unite la...
17.02.2018, 02:32 947

După revoluţia privind petrolul, din SUA, care a afectat industria energetică a Canadei în ultimii ani, punând capăt la două decenii de expansiune rapidă şi a creării noilor locuri de muncă, Canada caută propriile câmpuri de şisturi pentru a recupera daunele economice, relatează Reuters.

Producătorii canadieni şi companiile de petrol globale explorează din ce în ce mai mult terenurile din Duvernay şi Montney, despre care spun că ar putea să rivalizeze cu cele mai prolifice câmpuri de şisturi din SUA.

Canada este prima ţară din afara Statelor Unite care se dezvoltă pe scară largă în industria resuselor de şisturi, care reprezintă deja 8% din producţia totală de petrol canadian. China, Rusia şi Argentina au, de asemenea, rezerve ample de şisturi, dar încă nu au depăşit obstacolele dezvoltării comerciale complete.

Însă Canada oferă multe dintre avantajele care au permis societăţilor petroliere să lanseze revoluţia şisturilor din SUA.

Prin urmare, avantajele care diferenţiază Canada de celelalte ţări sunt numeroasele firme private de energie care au un apetit ridicat pentru risc, faptul că ţara deţine pieţe mari de capital, are o infrastructură pentru transportul de petrol, deţine o populaţie redusă în regiunile care conţin rezerve de şisturi şi apă abundentă de pompare în puţurile de şisturi.

Potrivit Comitetului Naţional pentru Energie, care este o autoritate de reglementare canadiană, Duvernay şi Montney deţin resurse de piaţă estimate la 500 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, 20 de miliarde de barili de lichide pentru gazele naturale şi 4,5 miliarde de barili de petrol.

„Câmpul Montney este înzestrat cu aproximativ jumătate din resursele recuperabile ale întregii regiuni, ceea ce este formidabil”, a declarat Marty Proctor, director executiv la Seven Generations Energy din Calgary, într-un interviu pentru Reuters.

Producţia de şisturi din Canada se ridică la aproximativ 335.000 baril de petrol per zi, potrivit consultanţilor de energie Wood Mackenzie, care prognozează că producţia poate atinge 420.000 baril de petrol per zi, într-un deceniu.

„Ritmul creşterii producţiei s-ar putea accelera, iar mărimea estimată a resurselor ar putea creşte odată cu creşterea activităţii, în plus, cunoşterea domeniului se îmbunătăţeşte în timp”, a spus Asociaţia Producătorilor de Petrol Canadiană.

Principalii producători de petrol care se ocupă de dezvoltarea celor două regiuni sunt Seven Generations şi Encana Corp, împreună cu cele două întreprinderi globale Royal Dutch Shell şi ConocoPhillips.

În luna noiembreie a anului precedent, Chevron Corp a anunţat că dezvoltă şisturile petroliere din regiunea Duvernay, deoarece purtătorul de cuvânt, Leif Sollid a spus că aceste regiuni „sunt cele mai promiţătoare oportunităţi de şisturi din America de Nord”.

În luna noiembrie, vicepreşedintele executiv al proiectelor, Al Hirshberg, a spus că firma ConocoPhillips vede în regiunea Montney poteţialul de a furniza o producţie semnificativă de petrol şi un flux de numerar substanţial pentru companie.

„Royal Dutch Shell va investi mai mulţi bani în regiunea Duvernay decât în orice alt spaţiu de şisturi, cu excepţia bazinului Permian din vestul Texasului, cel mai productiv loc de şisturi din America”, a declarat purtătorul de cuvânt, Cameron Yost.

Dezvoltarea şistului petrolier a condus la creşterea economică a regiunii Alberta, Canada, la o rată de 5,5% anual, între 2010 şi 2014, ceea ce înseamnă dublul ratei naţionale. Însă prabuşirea preţului petrolului din 2014, a făcut ca regiunea să intre în recesiune şi a determinat producătorii să renunţe la investiţiile planificate, care însumau aproximativ 32 de miliarde de dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO