Energie

Carburanţii revin la finalul primelor nouă luni sub pragul de 5 lei pe litru. Preţurile medii sunt mai mici cu până la 14%

Carburanţii revin la finalul primelor nouă luni sub...
25.09.2016, 10:26 2993

Revenirea preţului pe litrul de benzină peste pragul de 5 lei pe litru nu a fost de durată, carburanţii terminând primele nouă luni ale anului la preţuri mai mici chiar şi cu 14% faţă de perioada similară a anului trecut. Piaţa se bucură însă de revenirea consumului.

Datele colectate de pe site-ul Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, arată că în cursul zilei de ieri litrul de benzină de la staţia situată pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu din Bucureşti se tranzacţiona la un nivel de 4,98 de lei. La mijlocul lunii, litrul de benzină sărise din nou de pragul de 5 lei pe litru, încurajat de o relativă revenire a bariululi de petrol.

Calculele ZF realizate pe baza datelor colectate de pe site-ul Petrom arată că în primele nouă luni ale anului litrul de benzină a avut un preţ mediu de 4,86 lei pe litru, în timp ce litrul de motorină a costat în medie circa 4,68 lei.

Faţă de perioada similară a anului trecut litrul de bezină este cu circa 11% mai ieftin iar cel de motorină cu aproape 14%, preţurile din piaţă reflectând evoluţia barilului de petrol.

Potrivit datelor furnizate de Petrom, în primul semestru al anului cererea de carburanţi din sectorul de retail, cel mai important segment al pieţei de 10 miliarde de euro a benzinei şi motorinei, a crescut cu 5,6% faţă de perioada similară a anului trecut. În raportul semestrial al Petrom se arată că firma a bifat o creştere de 6,1% pe acest segment, depăşind astfel evoluţia pieţei.

Creşterea cererii de carburanţi din prima jumătate a anului continuă tendinţa înregistrată în 2015, când pentru prima dată de la izbucnirea crizei cererea a înregistrat un plus de peste 5%. Principalul motiv care a readus apetitul de consum a fost scăderea accentuată a preţurilor carburanţilor pe fondul prăbuşirii preţului barilului de petrol.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE, la nivel european, inclusiv Turcia, erau la finalul anului trecut peste 120.000 de benzinării, doar 2.000 dintre acestea fiind amplasate în România, al nouălea cel mai mare stat în funcţie de suprafaţă din Uniunea Europeană. Raportată la dimensiunea pieţei, reţeaua de benzinării este relativ mică, de multe ori companiile petroliere spunând că există un bun potenţial de dezvoltare care depinde însă de rapiditatea cu care decurg lucrările de infrastructură. Cehia are de exemplu peste 3.750 de staţii, iar în Austria sunt active 2.640 de puncte de alimentare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO