Energie

Ce a fost important pe piaţa energiei în luna martie în viziunea fostului ministru Răzvan Nicolescu

Ce a fost important pe piaţa energiei în luna martie...

Autor: Răzvan Nicolescu

31.03.2015, 18:08 483

SUA ar putea sa elimine restricţiile pe exportul la petrol, vechi de peste 40 de ani. UE vorbeşte de Uniunea Energetica Europeana. Reapar tendinţele de repolitizare a companiilor de stat din sector. Transgaz se transforma pozitiv sub conducerea noului management desemnat pe criterii de profesionalism. CEO-ul celei mai mari companii energice din Romania ar putea intra in consiliul de supraveghere al unei mari bănci olandeze.

Evoluţiile la nivel internaţional in domeniul energetic au vizat in principal discuţiile din SUA cu privire la eliminarea interdicţiei de export pentru petrol, măsura introdusa in legislaţia americana după criza petrolului de la începutul anilor ’70. Introducerea unei astfel de masuri ar permite unor cantitati importante de petrol produs in SUA sa fie comercializat pe piaţa europeana si cea asiatica. Măsura nu se bucura de sprijinul industriei de rafinare din SUA însa este in linie cu politica unui comerţ internaţional fara bariere promovat de Organizaţia Mondiala a Comerţului, politica de care beneficieaza consumatorii. 

Anticipez ca dezbaterile din Congres vor fi aprige pe acest subiect. In ceea ce priveşte dezvoltările europene in energie, acestea au vizat conceptul privind Uniunea Energetica Europeana, subiect discutat inclusiv la Consiliul European din 19-20 martie ac. Acest proiect european pare, cel puţin deocamdată, mai mult un instrument de propaganda pentru clamarea unitatii UE in relaţia cu partenerii externi decât un plan clar definit către o politica europeana comuna absolut necesara in domeniul energetic, la peste la 60 de ani de la semnarea Tratatului Cărbunelui si Otelului.

Ideile actuale despre cum poate fi creata Uniunea Energetica Europeana vizează doar reconfirmarea unor angajamente deja asumate la nivel comunitar, evitându-se inca a se lua in discuţie elemente de noutate absolut necesare unei politici comune in energie, cum ar fi crearea unui singur reglementator european in domeniul energetic sau o definiţie agreata la nivel european a conceptului de consumator vulnerabil. In ceea ce priveşte Romania, este de menţionat la partea de dezvoltări negative o tendinţa accentuata de repolitizare si deprofesionalizare a companiilor de stat din energie, reapărând o practica pe care o credeam demult apusa si anume a listelor oamenilor de partid care trebuie numiţi in funcţii de decizii in companii. Acest trend este unul extrem de periculos pentru ca el blochează funcţionarea companiilor si este un factor generator de corupţie. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO