Energie

Cel mai fierbinte an pentru adâncurile Mării Negre: ruşii şi americanii pun la bătaie până la 600 mil. $ pentru gazul românesc

Cel mai fierbinte an pentru adâncurile Mării Negre:...

Autor: Roxana Petrescu

06.07.2015, 09:30 1298
În 2015 s-ar putea fora în adâncurile Mării Negre mai bine de patru sonde de explorare în căutarea gazelor ascunse la adâncimi de circa 4.000 de metri, anul acesta urmând să devină cel mai aglomerat de la startul campaniei de explorare a zonei offshore de mare adâncime, în 2009.
 
Fiecare sondă costă între 100 şi 150 de milioane de dolari. În total, cu proiectele deja finalizate şi cu cele în curs de realizare, la finalul lui 2015 adâncurile Mării Negre vor fi sfredelite de cel puţin opt sonde de explorare după investiţii de până la 1,2 miliarde de dolari.
 
Marea Neagră devine astfel unul dintre puţinele de proiecte de explorare din România în care continuă să fie băgaţi bani chiar şi după scăderea semnificativă a preţului barilului de petrol.
 
În urmă cu două luni de zile, americanii de la ExxonMobil alături de Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, au anunţat că au finalizat forajul sondei Dolphin-1, cea de-a patra sondă de explorare din Marea Neagră, platforma urmând să fie mutată către o nouă locaţie pentru a fora o nouă sondă, Flamingo-1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO