Energie

Cele mai mari 20 de companii din economie aflate în insolvenţă au afaceri de 7 mld. lei şi datorii de aproape două ori mai mari. La jumătatea anului erau în insolvenţă 15.000 de firme

Cele mai mari 20 de companii din economie aflate în...

Autor: Cristina Roşca

28.07.2017, 00:00 932

♦ La jumătatea acestui an erau în insolvenţă aproape 15.000 de companii cu afaceri cumulate de circa 21 mld. lei ♦ Cele mai mari 20 de businessuri în insolvenţă sunt responsabile pentru o treime din totalul acestui business ♦ Dintre acestea, şapte sunt companii cu acţionariat majoritar de stat, iar 11 au ca acţionar majoritar un antreprenor român. Doar două firme au în spate acţionari străini ♦ Doar şase dintre cele 20 de businessuri se află în proces de reorganizare.

Cele mai mari 20 de compani din eco­no­mie care se aflau la jumă­tatea acestui an în insolvenţă au afaceri cumulate de 7 mld. lei şi datorii de aproape două ori mai mari, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor de la Registrul Co­merţului. Au fost luate în calcul pentru acest clasament doar compa­ni­ile care şi-au depus bilanţul contabil şi cele care sunt încă în insolvenţă sau reorganizare, nu şi firmele în faliment. Spre exemplu, compania din energie Transenergo Com, care a intrat în insolvenţă la începutul acestui an, şi-ar fi făcut loc în top 20 cele mai mari insol­venţe din economie, însă nu şi-a depus bilan­ţul de  anul trecut la Registrul Comerţului.

Datele de la Registrul Comerţului arată că mai puţin de o treime din cele 20 de companii se află în reorganizare judiciară, adică au un plan pentru a-şi reveni. Totuşi, există în acest clasament şi companii care au intrat în insolvenţă în acest an, astfel că încă nu au avut timp să îşi depună planul de reorganizare. Un astfel de exemplu este traderul din energie Kdf Energy. Compania controlată de George Brăiloiu, cel care a cumpărat manuscrisele filosofului Emil Cioran, a intrat în insolvenţă, la propria cerere, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti din data de 28 martie. Există însă în clasamentul celor mai mari 20 de companii din economie care se află în insolvenţă şi firme care au intrat în incapacitate de plată acum câţiva ani. Astfel, retailerul Succes Nic Com, una dintre cele mai puternice afaceri româneşti din comerţul alimentar, a intrat în insolvenţă în urmă cu circa doi ani şi jumătate. Cu toate acestea, la Registrul Comerţului firma apare în insolvenţă, nu în reorganizare. Grupul Succes Nic Com, cu activităţi în domenii precum retail alimentar, comerţ cu carburanţi, producţie de panificaţie sau prelucrarea lemnului, controlat de omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcină, şi-a cerut insolvenţa la începutul anului 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO