Energie

Centrala Petrom de la Brazi merge la foc continuu. Prăbuşirea preţului barilului de petrol repune pe profit producţia de energie pe gaze

Centrala Petrom de la Brazi merge la foc continuu....

Autor: Roxana Petrescu

02.02.2016, 00:06 1869
Prăbuşirea preţului barilului de petrol, care zilele acestea a revenit totuşi peste pragul de 30 de dolari, a fost preluată şi în preţul gazelor, lucru care îi pune din nou pe producătorii de energie care utilizează această resursă deasupra pragului de rentabilitate, dar ameninţă existenţa în piaţă a centralelor pe cărbuni.
 
Potrivit datelor publicate de OMV, grupul austriac deţine 51% din Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, în ultimul trimestru al anului trecut preţul mediu al gazelor ajunsese la 18 euro pe MWh, cu 25% mai mic decât în perioada similară din 2014. Ieri, pe bursa CEGH de la Viena, principala platformă de tranzacţionare a gazelor din Europa Centrală, preţul spot al gazului coborâse la 14 euro pe MWh.
 
Acest lucru este o veste bună pentru producătorii de energie care folosesc gazul natural. Aceştia au fost puternic afectaţi de scă­derea cererii de energie şi a preţurilor de tranzac­ţionare ale elec­tricităţi în mo­mentele în care barilul de petrol era la peste 100 de dolari.
 
Petrom, dincolo de rolul pe care îl joacă în producţia de petrol şi gaze, este şi unul dintre cei mai mari producători de ener­gie locali prin intermediul centralei de la Brazi, o unitate de 860 megawaţi, mai mare decât un reactor al centralei de la Cer­navodă, în care com­pania a investit circa 530 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO