Energie

Certitudinea unei dependenţe: în trei ani, România ar putea depinde în proporţie de 70% de importurile de petrol

Certitudinea unei dependenţe: în trei ani, România ar...

Autor: Roxana Petrescu

20.10.2016, 15:00 1792
Nevoia de importuri de petrol pentru acoperirea consumului se profilează ca fiind una dintre cele mai puternice dependenţe energetice cu care România are de luptat pe termen lung în contextul în care piaţa locală este exportator net de energie, iar producţia locală de gaze a devenit suficientă pe fondul prăbuşirii cererii din sectorul chimic. Datele publicate de Fondul Proprietatea, care sunt de fapt o colecţie de informaţii din mai multe surse, arată că dacă la nivelul anului 2010 importurile de petrol asigurau circa 58% din consumul intern, în 2019 ponderea acestora ar putea ajunge la circa 70%. Fondul Proprietatea este acţionarul minoritar al Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, compania responsabilă în proporţie covârşitoare de extracţia de petrol a României.
 
 
„Zăcămintele de ţiţei şi gaze naturale exploatate în România erau împărţite după cum urmează: 232 de zăcăminte comerciale de ţieţei şi gaze naturale, constând în aproximativ 8.400 de sonde active operate de o singură societate integrată de ţiţei şi gaze naturale, OMV Petrom la 30 iunie 2016: 153 de zăcăminte comerciale constând în aproximativ 3.200 de sonde de producţie de gaze naturale operate de o singură societate, Romgaz, în februarie 2016 şi 39 de alte zăcăminte operate de diverse societăţi în februarie 2016“, se arată în raportul realizat de Fondul Proprietatea.
 
România are o tradiţie în extracţia de petrol şi gaze de peste 150 de ani, majoritatea zăcămintelor aflate în producţie fiind mature, cu şanse scăzute de a mai oferi surprize în materie de volume.
 
„În România, factorul nostru de recuperare a fost de aproximativ 25% pentru ţiţei şi de aproximativ 50% pentru gaze naturale“, mai spune Fondul Proprietatea.
 
Dacă pe partea de gaze naturale sunt şanse destul de mari ca producţia să crească mai ales datorită explorărilor din zona de mare adâncime a Mării Negre, pe partea de statistică este puţin probabil să se schimbe. Mai mult, din cauza prăbuişirii barilului de petrol, Petrom a anunţat un buget de investiţii conservator, lucru care deja îşi pune amprenta asupra cantităţilor de petrol extrase de companie.
 
Mai mult, lipsa clarificării legislaţiei în ceea ce priveşte redevenţele este o piedică în deschiderea pieţei către noi investitori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO