Energie

CEZ ar putea primi iar „subvenţii“ pentru parcul eolian de 1,1 mld. € după doi ani de secetă

Investiţia în parcul eolian Fântânele -Cogealac a fost finalizată spre sfârşitul anului 2012. Pentru a ridica cele 240 de turbine eoliene, cehii au avut un buget de 1,1 mld. euro.

Investiţia în parcul eolian Fântânele -Cogealac a fost finalizată spre sfârşitul anului 2012. Pentru a ridica cele 240 de turbine eoliene, cehii au avut un buget de 1,1 mld. euro.

Autor: Roxana Petrescu

12.08.2015, 00:06 1222

Profitul operaţional al cehilor de la CEZ a fost afectat şi în primul semestru pe piaţa locală din cauza faptului că o bună parte din parcul eolian Fântânele -Cogealac, cel mai mare proiect pe uscat de acest tip la nivel european, nu primeşte de la jumătatea anului 2013 certificate verzi.

Potrivit informaţiilor publicate în ra­portul aferent primului semestru al gru­pului CEZ, din activităţile de pro­ducţie de energie şi de trading com­pa­nia a înregistrat un EBITDA (profit opera­ţio­nal – n. red.) de 0,4 miliarde de co­roa­ne cehe (circa 15 mil. euro), în scădere cu 55% comparativ cu pe­rioada similară a anului trecut. Prin­tre factorii care au „atacat“ profitul ope­raţional al CEZ din această acti­vi­tate se numără suspen­darea proiectului eolian din schema de certificate verzi, dar şi pre­ţul mai mic de tran­zacţio­nare a energiei.

Cehii de la CEZ au investit 1,1 mld. euro în parcul eolian Fân­tâ­nele -Cogea­lac, compus din 240 de tur­bi­ne eoliene, de­venind cel mai pu­ter­nic in­vestitor din acest do­meniu din Româ­nia. Spre sfâr­şitul anului 2013 însă, ce­hii au început să se con­frun­te cu o serie de pro­bleme le­gate de acor­da­rea de cer­tificate verzi, prin­cipalul meca­nism prin care sunt spri­jinite in­vestiţiile în energia regenerabilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO