Energie

CEZ România: În Dolj, 30% din energia care intră în reţea nu o regăsim facturată, mai ales din cauza furturilor. Craiova este unul dintre punctele fierbinţi

Autor: Roxana Petrescu

01.08.2014, 00:09 18307

Martin Zmelik, noul director general al CEZ România, spune că grupul de utilităţi îşi menţine poziţia pe piaţa locală, pe care o o consideră că având potenţial, dar precizează că cel puţin pentru moment dezvoltările majore s-au oprit.

 Asigurările date de CEZ, chiar dacă sunt pentru moment, vin în contextul în care italienii de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, au decis să-şi scoată la vânzare businessul.

WikiZF: Profilul companiei CEZ Distribuţie S.A.

„Strategia noastră nu este să ne retragem din piaţă acum. Pe termen mediu este foarte important pentru noi să rămânem aici pentru că noi credem că piaţa are potenţial de creştere“, a spus Martin Zmelik, cel care de la 1 iulie a preluat conducerea CEZ în România de la Jan Veskrna, omul care a condus operaţiunile locale ale cehilor de la intrarea lor pe piaţă, în 2005, când au achiziţionat fosta Electrica Oltenia.

Deşi spune că grupul de utilităţi îşi va păstra poziţia locală, deocamdată alte investiţii semnificative, dincolo de cele necesare în reţeaua de distribuţie a energiei, nu sunt luate în calcul. CEZ s-a poziţionat pe piaţa locală ca fiind unul dintre cei mai agresivi investitori, alocând 1,1 miliarde de euro pentru construirea proiectului eolian Fântânele-Cogealac, cel mai mare pe uscat la nivel european.

„Am oprit dezvoltările majore în piaţă. Orice achiziţie mare nu este un obiectiv acum. Vrem să stabilizăm operaţiunile curente, nu să pariem pe extindere“, a mai spus Zmelik, întrebat dacă CEZ ar fi interesat de preluarea parţială a activelor scoase la vânzare de Enel. Italienii îşi lichidează complet poziţiile din piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei din România prin vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute la fostele Electrica Muntenia Sud, Electrica Banat şi Dobrogea.

 

Nu mai vând proiectul eolian

Deşi la începutul acestui an cehii au anunţat că dacă vor găsi un cumpărător vor renunţa la proiectul eolian Fântânele-Cogealac, Zmelik spune că acum parcul nu mai este „pe masă“.

„Am decis să oprim căutarea unui investitor pentru parcul eolian. Considerăm că mai poate exista o echilibrare pe schema de sprijin. Suntem în dialog cu autorităţile“, a mai spus noul director general al CEZ România.

Din punct de vedere operaţional, CEZ ali­mentează cu energie regiunea Olteniei, respectiv 1,4 milioane de consumatori, împărţiţi în 7 judeţe. Una dintre cele mai mari probleme cu care compania se confruntă este furtul de energie, pierderile în reţea ajungând anual la circa 12% din toată energia care tranzitează „firele“ firmei.

 

Craiova, punctul fierbinte al hoţiei de energie

„În Dolj de exemplu, când închidem balanţa, circa 30% din energia care intră nu o mai găsim facturată. Circa 7-10% reprezintă ceea ce se pierde prin reţele care urmare a procesului de distribuţie, dar diferenţa este o pierdere comercială, un consum ilegal de energie electrică. În Gorj de exemplu, pierderile sunt de 6%. Craiova este unul dintre punctele fierbinţi ale noastre“, explică Doina Vornicu, actualul director operaţional (COO) al CEZ România, fostul director al CEZ Distribuţie.

Vornicu a spus că o parte din aceste furturi se reflectă însă în facturile plătite de ceilalţi clienţi, în timp ce o parte sunt suportate de companie.

„Periodic avem inspecţii“, a mai spus Vornicu.

Potrivit datelor furnizate de CEZ România, din cei 9 TWh care au tranzitat regiunea anul trecut, din care 6,5 TWh au fost distribuiţi efectiv către un consumator final, 1,15 TWh au reprezentat pierderi. Potrivit datelor publicate pe bursa de energie OPCOM, anul trecut preţul mediu spot al energiei, fără nicio taxă inclusă, a fost de 35,3 euro pe MWh. Practic, prin furturi în principal, din reţeua CEZ România s-a evaporat energie de 40,5 milioane de euro.

Martin Zmelik, director general CEZ România: Strategia noastră nu este să ne retragem din piaţă acum. Pe termen mediu este foarte important pentru noi să rămânem aici pentru că noi credem că piaţa are potenţial de creştere.

 

Cei mici încep să crească

Reprezentanţii companiei au spus că şi anul acesta consumul de energie a continuat să scadă, dar că există semne de redresare pe partea de mici consumatori şi pe segmentul casnic.„Spre deosebire de alte zone din România, Oltenia a început să scadă vizibil în ultimii cinci ani. Oltchim, Arpechim, consumatori mari, s-au închis. Apar însă micii consumatori care încep să crească încetul cu încetul. Mai vedem o creştere a consumului casnic, mai ales în zonele rurale“, a mai spus Vornicu.

Zona Olteniei este grav afectată în aceste zile de inundaţii, condiţiile meteo provocând avarii şi asupra reţelelor de electricitate, cu precădere în judeţele Vâlcea, Dolj, Gorj, Olt şi Argeş.

Ieri, în jurul orei 13:00, potrivit datelor furnizate de CEZ, circa 2.237 de consumatori rămăseseră fără energie în 14 localităţi. Reprezentanţii CEZ au mai precizat că nu sunt în pericol liniile de înaltă tensiune care ar putea afecta funcţionarea sistemului energetic naţional.

În total, grupul este prezent acum în România prin intermediul a opt companii (CEZ România, CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare, CEZ Trade, TMK Hydro­energy Power, Tomis Team, Ovidiu Development şi MW Invest Team). Cumulat, aceste companii au avut anul trecut o cifră de afaceri de 814 milioane de euro şi au adus un profit net total de 50 de milioane de euro. Rapoartele grupului CEZ arată că la finalul anului în România cehii aveau 1.813 angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO