Energie

Chinezii devin cei mai puternici investitori în solare din România, cu un proiect de 100 mil. euro

Chinezii devin cei mai puternici investitori în solare...

Autor: Radu Bostan

09.02.2013, 19:22 7260

Chinezii vor construi cel mai mare parc solar din România şi sunt dispuşi să investească în unităţi de producţie de eoliene.

La mijlocul acestei săptămâni, o companie locală care are în spate acţionari spanioli a anunţat că desfăşoară o investiţie de 100 de milioane de euro în cel mai mare proiect fotovoltaic făcut până în acest moment în România, într-o localitate cu 6.000 de locuitori din judeţul Arad.

Banii pentru investiţia de 65 de MW vin însă din China, de la un grup industrial care are proiecte solare şi în Bulgaria, chinezii devenind astfel cel mai important investitor local în domeniul proiectelor solare, segment unde ar urma să se formeze noul boom al energiei regenerabile, după cel eolian.

Marele atu al chinezilor este faptul că în prezent sunt cel mai mare producă tor de panouri solare din lume, o parte din ieftinirea acestei tehnologii fiind determinată chiar de avansul pe care această industrie l-a luat în China.

"Este vorba despre un investitor strategic din China pe nume Astronergy. Acesta este investitorul final. Grupul nostru de firme, al cărui vârf de lance este Energovoltaic Group, a căutat investitori puternici care să poată susţine aceste investiţii enorme în zonă", spune Diana Maria Duckadam, reprezentanta Energovoltaic Group, o firmă cu capital integral spaniol, prezentă pe piaţa locală din 2009, care a avut funcţia de proiectant general pentru acest proiect. "Acest parc fotovoltaic de 65MW a fost al grupului nostru, însă am căutat investitori ce pot să investească capitalul necesar până la terminarea lucrărilor şi punerea acestor parcuri în funcţiune", au mai spus reprezentanţ ii Energovoltaic Group.

Astronergy este un producător chinez de panouri fotovoltaice cu prezenţă internaţională, compania având proiecte solare în Statele Unite, Germania, Italia şi Spania. Astroenergy face parte din grupul industrial Chint Group, o structură cu 23.000 de angajaţi cu un business de aproape 3 miliarde de euro.

Grupul este unul dintre principalii producă tori industriali din China, furnizând aparate electrice, echipamente de transmisie şi distribuţie a energiei, piese auto şi produse pentru sectorul solar.

Pasul făcut de chinezi vine după ce luna trecută grupul Sinovel, al doilea mare producător de turbine eoliene din lume, a anunţat că negociază cu uzinele Faur pentru a deschide o fabrică de turbine la Bucureşti. Alt gigant chinez, China Huadian Engineering, va construi cu Complexul Energetic Oltenia, deţinut de stat, o termocentrală de 600 MW de un miliard de euro în România.

Investiţia semnificativă de la Arad vine după ce în vara anului trecut Astronergy a pus în funcţiune un parc fotovoltaic de 50 MW în Bulgaria. Ţinând cont de capacitatea acestui proiect, investiţia s-ar putea ridica la 65-75 de milioane de euro.

Prin acest proiect, chinezii vor deveni cel mai puternic jucător din sectorul solar din România, dublând printr-o singură investiţie capacitatea totală instalată în proiecte fotovoltaice. Potrivit informaţiilor publicate de Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, la finalul anului trecut în România funcţionau parcuri solare cu o capacitate totală de 49 MW după investiţii de circa 64-74 de milioane de euro.

Construcţia parcului solar din Arad, localitatea Sebiş, finanţat de chinezi, a început la finalul lunii octombrie anul trecut, proiectul fiind însă demarat încă din vara anului 2011.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO