Energie

Chinezii, invitaţi la proiecte energetice româneşti de 8,5 mld. euro

Chinezii, invitaţi la proiecte energetice româneşti de...

Autor: Carol Dan

09.11.2015, 17:34 695

Rămasă fără investitori europeni, România a „convins” mai multe companii din China să i se alăture în trei proiecte energetice a căror valoare se ridică la 8,5 mld. euro, respectiv reactoarele nucleare de la Cernavodă (6,5 mld euro), hidrocentrala de la Tarniţa (1,1 mld euro) şi o termocentrală nouă la Rovinari (0,8-0,9 mld. euro).

„Cel mai rapid se va face proiectul de la Rovinari”, a spus astăzi ministrul Energiei, Andrei Gerea, cu ocazia semnării memorandumului dintre Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru construcţia a două noi reactoare nucleare la Cernavodă, începerea lucrărilor fiind estimată pentru 2017-2018.

Proiectul termocentralei de la Rovinari este cel mai nou dintre cele trei menţionate, având o “vechime” de doar câţiva ani, în timp ce atât reactoarele nucleare 3 şi 4, cât şi hidrocentrala Tarniţa, judeţul Cluj, au fost gândite de regimul ceauşist. Proiectul construcţiei reactoa­re­lor nucleare 3 şi 4, iniţiat încă din pe­rioada regimului comunist, a fost reac­tivat în 2007, dar în 2010 au părăsit proiectul patru dintre cei şase in­vestitori selectaţi, iar Nuclearelectrica s-a găsit, la sfârşitul lui 2013, în postura de unic acţionar al firmei de proiect. Realizarea investiţiei de la Cernavodă nu are însă şanse fără unele măsuri de sprijin din partea statului, măsuri cerute atât de partea română, cât şi de cea chineză, chiar dacă negocierile au fost purtate „în spiritul relaţiilor tradiţionale dintre România şi China”, după cum s-a exprimat Gerea.

„Vrem un proiect sănătos, robust. Încă nu ştim care va fi impactul actualei situaţii (politice – n.red.) asupra proiectului”, afirmă Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Potrivit lui Lulache, în actualele condiţii de piaţăeste nevoie de garanţii de stat, urmârindu-se atât implicarea Guvernului român, cât şi a celui chinez şi chiar canadian, Canada fiind furnizorul tehnologiei CANDU care va echipa viitoarele reactoare nucleare. "Aici nu e vorba numai de statul român. Se urmăreşte implicarea statului chinez în dezvoltarea proiectului, a statului canadian, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unităţii 2", a precizat Lulache, adăugând că partea chineză şi-ar dori şi echivalarea în România a studiilor şi a unor profesii.

Compania chineză CGN a fost înfiinţată în 1994 şi este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare cu o capacitate instalată de 11.620 MW. Comparativ, capaci­tatea totală de producţie a energiei a României este de circa 20.000 MW.

 „Avem o prietenie tradiţională pe care trebuie să o dezvoltăm şi continuăm”, a declarat ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong, prezent la semnarea memorandului dintre Nuclearelectrica şi CGN, la sediul Ministerului Energiei.

În luna februarie a acestui an, Gerea a trimis o scrisoare Comisiei Europene, în cerea să se caute mecanisme de finanţare din bani europeni a proiectelor de producţie a energiei nucleare. Scrisoarea era semnată şi de reprezentanţi ai Franţei, Cehiei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei şi Angliei, toate aceste ţări având central nuclearelectrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO