Energie

Compania chineză care trebuie să facă centralele 3 şi 4 de la Cernavodă este subiectul unui scandal de spionaj în Statele Unite. Acum 6 luni FBI a arestat un consultant care trebuia să recruteze ingineri în domeniul nuclear pentru companiile chineze

Compania chineză care trebuie să facă centralele 3 şi...

Autor: Ştefan Stan

26.10.2016, 18:00 994

FBI a arestat în urmă cu jumătate de an un consultant pe energie nucleară pe nume Allen Ho, al cărui job era – printre altele – să angajeze ingineri americani din domeniul nuclear pensionaţi sau retraşi din activitate pentru China General Nuclear Power (CGN), o companie chineză de stat, care plănuieşte să investească 18 miliarde de lire într-un reactor în Marea Britanie, scrie Financial Times. 

Inginerul, născut în Taiwan, este cetăţean american din 1983. El a fost acuzat că a încălcat legea care interzice oamenilor de ştiinţă americani să ajute alte ţări să construiască o bombă atomică. Cazul vine în condiţiile în care cooperarea nucleară dintre China şi Vest este la un maxim istoric, la fel şi tensiunile legate de comerţ şi acuzaţiile de atacuri cibernetice şi spionaj.

După arestarea sa, Ho a fost ţinut într-o închisoare de maximă siguranţă în Tennessee, iar cooperarea tehnică dintre China şi SUA pe tema industriei nucleare a început să se răcească. Împreună cu Ho, CGN a fost de asemenea acuzată că a produs ”material nuclear special” în afara Statelor Unite fără aprobare din partea Departamentului de Justiţie din SUA.

Compania chineză susţine că a respectat toate principiile legale şi s-a supus reglementărilor în toate operaţiunile companiei, precum şi în schimburile externe, şi va continua să se ghideze după aceste principii.  

De frică să nu fie arestaţi dacă vin în Statele Unite, executivii CGN nu au participat la întrunirile ASME (American Society of Mechanical Engineers), care stabileşte standardele internaţionale pentru orice, de la boilere de încălzit apa până la reactoare nucleare.

Aceasta este o problemă pentru că deciziile de inginerie luate de China afecetază toate reactoarele la nivel mondial. China este într-un stadiu avansat în construirea Reactorului European Presurizat de la Hinkley Point, Marea Britanie, precum şi AP1000, reactorul proiectat de SUA, aflat în construcţie de către China şi SUA. După mai multe acorduri bilaterale, CGN şi mai multe grupuri de investitori chinezi vor furniza componentele pentru reactoarele din Marea Britanie şi Statele Unite.

Allen Ho nu neagă faptul că a ajutat CGN să îşi îmbunătăţească operaţiunile nucleare, dar apărarea sa insistă că este departe de a fi produs material pentru arme nucleare. Frank Wu, preşedintele Comitetului celor 100, un grup de avocaţi, a spus că acuzaţiile insprimă teamă de ”profilare rasială” în comunitatea ştiinţifică chinezo-americană.

Ingierii pe care Ho i-a angajat au spus FBI că au dezvăluit numai informaţii disponibile public cu companiile nuclare din China, potrivit documentelor de la tribunal. Unii dintre aceştia au ajutat inginerii chinezi fără experienţă să descifreze manualele tehnice de la Daya Bay, reactorul francez care furnizează electricitate în Hong Kong.

Alţi ingineri au ajutat la dezvoltarea unui proces de combustibil nuclear, pentru ca CGN să evite să mai plătească taxe către francezi. Aceştia nu au fost acuzaţi în mod public.

Cazul împotriva lui Ho se va baza pe mărturia unui consultant american de origine taiwaneză, pe care l-a angajat în mod secret şi care a pledat vinovat în urmă cu 18 luni. Acesta a spus că a vândut rapoarte  secrete de cercetare nucleară către chinezi.

Ho ar putea primi o amendă sau chiar pedeapsa cu închisoarea dacă nu a reuşit să obţină aprobarea Departamentului de Justiţie pentru consultanţa pentru companiile chineze. Apărarea a depus actele necesare pentru obţinerea acestor aprobări. El a primit în 2013 o scrisoare în care se specifica faptul că ”eforturile sale nu cad în categoria activităţilor interzise”.

Cazul vine în condiţiile unor îngrijorări puternice legate de atacuri cibernetice ale chinezilor, care ar fi susţinute de stat, şi ar viza furtul de proprietate intelectuală extrem de valoroasă.

”Guvernul a avut cu siguranţă succes în incriminarea unor indivizi care au avut legături cu China”, a spus Peter Toren, fost procuror care se ocupa de cazuri de spionaj industrial. ”Pe de altă parte, au fost foarte multe acuzaţii extreme de grave care nu ar fi trebuit niciodată făcute”, a adăugat el.  

Din 1990, guvernul SUA a încheiat cu succes 173 de cazuri sub legea spionajului, inclusiv 48 în care era implicată China.

”Este o anumită suspiciune când ai un chinez implicat într-o astfel de activitate. Ridică nivelul de suspiciune într-un mod în care nu ar trebui”, a spus Toren, partener la Weisbrod Matteis & Copley din Washington.

Nuclearelectrica şi chinezii au stabilit pe hârtie condiţiile proiectului pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

Conducerea producătorului de electricitate Nuclearelectrica (SNN), ce operează reactoarele 1 şi 2 ale cen­tralei de la Cernavodă, a convocat ac­ţio­narii în Adunarea Generală pe 22 octombrie 2015 pentru a aproba me­moran­dumul de înţelegere pentru con­struirea Unităţilor 3 şi 4 de la Cerna­vo­dă, proiect evaluat la peste 6 mi­liarde de euro.
 
Memorandumul stabileşte direc­ţiile viitoarei cooperări dintre SNN şi compania China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru dezvoltarea proiectului. Statul este prin­cipalul acţionar al Nuclear­elec­trica cu o deţinere de 82,4% din capi­tal. Guvernul a aprobat memoran­dumul în şedinţa de guvern din 2 sep­tem­brie. 
 
Nuclearelectrica a selectat com­pania CGN în luna octombrie a anului trecut în vederea construirii celor două reactoare nucleare. CGN a fost singurul ofertant şi ar urma să fie acţionarul majoritar al companiei mixte care va derula investiţia.
 
„După semnarea memo­ran­dumului de către ambele părţi, SNN şi CGN vor intra în procesul de nego­ciere aferent iniţierii şi finalizării ultimelor etape ale strategiei”, a anunţat Daniela Lulache, directorul general al SNN, într-un raport curent emis pe bursă pe 18 septembrie 2015.
 
Ultimele etape ale strategiei sunt: negocierea acordului investitorilor şi actului constitutiv ale noii companii de proiect, formarea noii companii de proiect (un joint venture în care CGN va deţine cel puţin 51% din ca­pi­talul social), viitoarea guvernanţă cor­porativă a parteneriatului şi struc­turarea finanţării pentru dezvol­tarea proiectului, potrivit anunţului emis de conducere vineri.
 
Investiţia Nuclearelectrica în Energo­Nuclear va fi integral trans­fe­rată în noua companie de proiect. Impactul anunţului făcut de conducere a fost redus asupra cotaţiei acţiunilor SNN, care au stagnat în şedinţa de vineri.
 
La cea mai recentă cotaţie, de 6,94 lei/titlu, capitalizarea companiei este de peste 2 mld. lei.
 
Proiectul construcţiei reactoa­re­lor nucleare 3 şi 4, iniţiat încă din pe­rioada regimului comunist, a fost reac­tivat în 2007, dar în 2010 au părăsit proiectul patru dintre cei şase in­vestitori selectaţi.
 
La sfârşitul anului 2013 Nuclear­electrica a rămas sin­gu­rul acţionar al companiei de proiect.
 
CGN a fost înfiinţată în 1994 şi este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare cu o capacitate instalată de 11.620 MW. Comparativ, capaci­tatea totală de producţie a energiei a României este de circa 20.000 MW.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO