Energie

Constantin Tampiza, omul-cheie al Lukoil în România timp de zece ani: "Pe distribuţie, nu am avut nicio problemă cu obligaţiile către stat, ce este la rafinărie nu pot să vă spun"

Constantin Tampiza, omul-cheie al Lukoil în România...

Autor: Radu Bostan

02.10.2014, 19:12 1519

Constantin Tampiza, şeful Lukoil România în perioada 2003-2010, spune că în mandatul său segmentul de distribuţie de carburant al grupului rus nu a avut nicio "problemă" cu plata taxelor către stat, însă rafinăria a fost dintotdeauna o afacere separată.

"Eu la Lukoil Downstream vă garantez că nu am avut nicio problemă cu obligaţiile către stat. Ce este la Petrotel nu pot să vă spun", a declarat Tampiza pentru ZF.

Tampiza a condus activitatea de distribuţie a carburanţilor până în 2010, după care a fost reprezentantul pe plan local al preşedintelui grupului Lukoil, până în 2013, când s-a retras.

"Eu nu pot să îmi imaginez care sunt acuzaţiile autorităţilor, dar Lukoil România era în 2005 cu EBITDA pozitivă şi noi acopeream toate pierderile rafinăriei", a mai spus Tampiza.

El a adăugat că din punct de vedere tehnologic rafinăria Petrotel-Lukoil este una dintre cele mai performante din Europa, "în top 10", însă capacitatea mică de prelucrare o face necompetitivă. Petrotel este cea mai mică din rafinăriile încă funcţionale în România, cu o capacitate de 2,4 milioane de tone de ţiţei, aproximativ la jumătate faţă de cea mai mare, Petromidia, deţinută de KazMunaiGas.

"În Europa, rafinăriile cu capacitatea mai mică de 4,5-5 milioane de tone sunt toate pe pierdere sau falimentare, la marja de profit pe care o au. Rafinăriile de capacitate mică pur şi simplu nu sunt competitive, dar dacă fac parte dintr-o companie integrată cu un sistem de distribuţie (de carburant - n. red.), atunci downstream-ul poate să acopere pierderile din rafinărie", a arătat Tampiza.

Ultimul an în care Petrotel-Lukoil SA a raportat oficial profit a fost 2006. Lukoil România, denumită anterior Lukoil Downstream SRL, a trecut pe pierdere în 2009, după ce în anii anteriori raportase profit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO