Energie

Corina Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei: Piaţa locală de energie electrică nu este matură, iar preţul energiei electrice nu este elastic

Potrivit Corinei Popescu, anularea licenţelor unor societăţi nu va rezolva problema, ci va agrava şi mai mult situaţia

Potrivit Corinei Popescu, anularea licenţelor unor societăţi nu va rezolva problema, ci va agrava şi mai mult situaţia

Autor: Alina-Elena Vasiliu

28.03.2017, 00:05 576
Măsura de anulare a licenţelor companiilor care nu au respectat regulile pieţei de energie în luna ianuarie, când preţul pe piaţa spot a OPCOM (bursa de energie) a urcat foarte mult, ar putea pune şi mai multă presiune pe această piaţă, este de părere Corina Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei şi membru în consiliul de admi­nistraţie al Electrica, speaker în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), cu privire la etica în piaţa de energie.
 
„În calitate de expert, nu cred că anularea licenţelor unor societăţi va rezolva problema, ci va agrava şi mai mult situaţia. Cred că toată lumea ar trebui să se aşeze la masă şi să discute motivele reale care au stat la baza a ceea ce s-a întâmplat în ianuarie. Experienţa de la începutul anului a dovedit că piaţa locală de energie electrică nu este matură. Cu această ocazie, s-a văzut că preţul energiei electrice nu este elastic”, a spus Corina Popescu în cadrul seminarului.
 
În urmă cu o lună, Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a retras licenţa pentru activitatea de furnizare a energiei electrice firmelor Arelco Power şi Arelco Energy, iar Arelco Power şi-a cerut insolvenţa. O altă insolvenţă răsunătoare din energie, alături de Arelco Power, este cea a Transenergo, una dintre cele mai mari firme locale cu comerţ cu energie electrică.
 
În contextul preţurilor mari de tranzacţionare a energiei pe piaţa spot la începutul anului, ANRE spunea că explicaţia ar fi fost manipularea pieţei şi abuzul de poziţie de câţiva dintre traderii de energie.
 
La începutul anului, energia s-a tranzacţionat pe platforma spot la preţuri de peste 100 de euro/MWh, în contextul în care media anului trecut a fost de 33 de euro.
 
„Dispărând presiunea externă, toată lumea aştepta ca preţul să revină la valorile iniţiale, însă a apărut o problemă comercială, o companie care nu a mai putut să-şi onoreze contractele. România a exportat 20% din producţia locală în acea săptămână din ianuarie şi a adus astfel un echilibru în toată regiunea Europei”, spune Corina Popescu.
 
Cu o experienţă de peste 25 de ani în domeniul energetic, Corina Popescu a preluat funcţia de secretar de stat în Ministerul Energiei la finalul anului 2015. Anterior, în perioada august-decembrie 2015, ea a lucrat ca şef al departamentului de Power Assets din cadrul Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze. În perioada februarie 2011 - iulie 2015, Corina Popescu a fost directorul sucursalei din Bucureşti a OMV Trading, braţul de comerţ cu energie al austriecilor de la OMV, acţionarul majoritar al Petrom.
 
Situaţia din ianuarie a adus în prim-plan ideea că piaţa de energie are nevoie de implementarea unui cod de etică pentru autorităţi şi pentru companiile care activează în piaţă.
 
„Unul dintre principiile etice în domeniul de business este angajarea în activităţi corecte, care nu reprezintă un abuz în piaţă, manipulare sau fraudă. În ceea ce priveşte piaţa de energie, acolo ar trebui implementat un cod de etică atât la nivelul autorităţilor, cât şi la nivelul companiilor din piaţă şi al asociaţiilor profesionale”, a spus Corina Papuzu, senior associate al casei de avocatură Buzescu Ca.
 
În urmă cu două săptămâni, ANRE a publicat lista titularilor de licenţă care nu şi-au respectat obligaţiile din contractele încheiate privind vânzarea cantităţilor de energie electrică tranzacţionate la începutul anului. Pe lângă Arelco Power, ANRE a menţionat Energy Distribution Services, KDF Energy, Alpiq RomIndustries şi Three Wings.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO