Energie

Coşmar la Petrom: Compania înregistrează primele pierderi de la privatizare. Barilul ieftin aduce un minus de 690 de milioane de lei în 2015

Coşmar la Petrom: Compania înregistrează primele...

Autor: Roxana Petrescu

18.02.2016, 08:37 5537

Petrom, singurul proucător local de petrol şi gaze, a terminat anul trecut cu o pierdere de 690 de milioane de lei, faţă de profitul de 2,1 miliarde de lei din 2014, rezultatele companiei fiind puternic afectate de prăbuşirea barilului de petrol. Aceasta este pentru prima dată când compania raportează pierderi de la privatizarea din 2004. În 2013, Petrom făcea istorie cu un profit net de un miliard de euro. 

Acţiunile Petrom au crescut joi cu 0,23%, tranzacţionându-se între 0,2170/0,2185 lei/ acţiune. Analiştii se aşteptau ca Petrom să raporteze pierdere în 2015, iar acest lucru a fost inclus deja în preţul acţiunilor la bursă, care au scăzut puternic cu peste 40% în ultimele 9 luni. 

“În 2015, rezultatele financiare ale grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din Upstream (explorare şi producţie) a fost parţial compensată de performanţa foarte bună din Downstream (rafinare şi marketing), demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Ca răspuns la persistenţa condiţiilor de piaţă nefavorabile, vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate menţinând totodată o poziţie financiară solidă şi protejând fluxul de numerar extins”, a spus Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom.

Compania a terminat anul cu vânzări de 18,1 miliarde de lei, în scădere cu 16% faţă de 2014.

FOTO: Mariana Gheorghe



Principalul factor care a dus Petrom pe pierderi a fost deprecierea activelor din zona de explorare şi producţie. Astfel, compania a înregistrat în contabilitate elemente speciale negative de aproape 2,8 miliarde de lei în contextul în care valoarea barilului de petrol s-a înjumătăţit faţă de anul trecut.

“Cu toate acestea am reuşit să menţinem relativ stabilă producţia de hidrocarburi, beneficiind de investiţiile şi descoperirile din anii anteriori”, a completat Mariana Gheorghe.

Petrom ia în calcul restructurări. „O serie de proiecte au fost amânate sau anulate. Este posibilă reducerea numărului de salariaţi“

Pentru prima dată de la priva­tizarea din 2004, Petrom ar putea intra pe pierderi în 2015 pe fon­dul deprecierii masive a activelor din zona de explorare şi pro­duc­ţie. Joi, 18 februarie, Petrom îşi va anunţa rezultatele financiare pentru tot anul trecut.

Reprezentanţii Petrom, sin­gurul producător de petrol şi gaze din România, spun că rezilienţa companiei într-un mediu în care barilul a coborât la minimul ultimului deceniu se va asigura prin amânarea sau anularea unor proiecte, lucru care nu este exclus să-şi pună amprenta şi asupra numărului de angajaţi.
 
După primele nouă luni ale anului trecut, compania mai avea circa 16.200 de angajaţi. În 2004, la privatizare Petrom era un colos cu peste 50.000 de oameni, iar la începutul anilor 2000 producătorul avea 70.000 de angajaţi.
 
„O serie de pro­iecte au fost amânate sau anulate şi, prin urmare, în contextul men­ţionat, este necesară o ana­liză pentru adapta­rea organizaţiei la nevoile curente de bu­siness.  Având în vedere evoluţiile pieţei, acest proces de analiză este continuu şi ar putea duce, printre alte măsuri avute în vedere, şi la reducerea numărului de sa­lariaţi. Însă nu se poate vorbi de un obiectiv numeric, ci de unul calitativ, respectiv rezilienţa companiei într-un mediu de piaţă nefavorabil, menţinând totodată deschise opţiunile pentru revenire, în cazul îmbu­nătăţirii contextului de preţ“, explică reprezentanţii Petrom.
 
Aceştia au mai precizat că în cazul în care vor avea loc disponibilizări, acestea se vor face în conformitate cu legislaţia muncii şi în acord cu reprezentanţii sindicatelor, precum şi cu măsuri adecvate pentru protecţia socială a persoanelor disponibi­lizate (inclusiv compensaţii financiare).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO