Energie

Credite pentru energie de 51 de miliarde de dolari au ajuns o bombă cu ceas pentru Turcia

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei

Autor: Bogdan Cojocaru

12.07.2018, 00:00 2171

Din cauza deprecierii lirei, banca centrală a Turciei i-a îndemnat luna trecută pe turci să se împrumute în moneda în care-şi primesc salariile. Avertismentul a venit prea târziu pentru companiile de energie ale ţării, una dintre cele mai mari economii emergente din lume, scrie Bloomberg.

Producătorii turci de energie se transformă în unele dintre cele mai mari riscuri pentru băncile turce după ce au cheltuit în ultimii 15 ani miliarde de dolari cu noi capacităţi de generare , cu proiecte de distribuţie şi contracte scumpe. Acum, cu lira turcească depreciindu-se mai rapid decât pot fi majorate preţurile energiei, unele companii de utilităţi câştigă pe an mai puţin decât ce trebuie să ramburseze pentru creditele pe care le au în valută, potrivit Asociaţiei producătorilor de energie. Dificultăţile scot în evideţă impactul de amploare pe care în are deprecierea cu 69% a lirei faţă de dolar din 2010 încoace în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan îşi conduce ţara spre autoritarism. 

ìDeprecierea lirei din ultimii ani a fost neaşteptată, dar nu este singurul factor“, spune Zumrut Imamoglu, economist şef la asocialţia patronală Tusiad. ìÎn timp ce costurile cresc din cauza şocurilor valutare, companiile nu-şi pot ajusta preţurile din cauza reglementărilor guvernului şi plafonărilor de preţuri care, în schimb, produc probleme financiare.“

Din cele 95 de miliarde de dolari investite în sectorul energiei din 2003 încoace, circa 51 de miliarde de dolari sunt datorii nerambursate. Ultima sumă reprezintă 15% din cele 340 de miliarde de dolari despre care datele băncii centrale spun că reprezintă pasive străine ale companiilor nonfinanciare.

Declinul lirei a produs o nepotrivire între venituri şi creşterea costurilor de împrumut. Preţul mediu în dolari al electricităţii este de aproape două ori mai mic decât era în 2010, ceea ce i-a determinat pe unii producători de energie să-şi renegocieze contractele cu creditorii. Bogdan Cojocaru

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO