Energie

Cristian Secoşan, Romelectro: Vorbim de smart grid şi smart home în România, dar avem o problemă gravă cu starea reţelelor

Cristian Secoşan, director general Romelectro

Cristian Secoşan, director general Romelectro

Autor: Roxana Rosu

23.02.2016, 13:04 729

Vorbim  în România de smart home,  de smart grid, dar cred că sărim etape, noi încă avem probleme actuale grave cu reţelele de gaz şi electricitate, a spus la ZF Power Summit 2016 Cristian Secoşan, director general Romelectro.

"Reţelele de energie electrică, de gaz, înainte de a vorbi de smart, trebuie să vedem ce facem cu aceste reţele. Trebuie să vorbim de viitor, dar ne arde prezentul"

Ideea de confort e foarte importantă, la ce înseamnă smart metering, la gaz sau energie electrică. Consumurile se pot evalua mai bine, poţi să consumi mai mult noaptea de exemplu, când e mai ieftin. Acţiunile noastre se îndreaptă spre sistem. Sistemul energetic are multe avantaje din smart metering. Evaluarea intre producţie şi generarea de energie se poate face online de către companii. Este un pas spre smart grid din perspectiva consumului.

Există diverse sisteme de smart home, o inşiruire de mai multe sisteme pe care incercăm să le implementăm în sistemul energetic. ŞI toate vor duce la conceptul de smart grid.

Alte declaraţii:

Cred că este loc şi pentru gaz comprimat, dar şi pentru energie electrică. Trebuie să începem să ne gândim tot mai mult la mediu.

E o problemă cu autonomia maşinilor electrice, dar trebuie să începem de undeva, de la taxi, de la transportul local.

Există diverse sisteme de smart home, o înşiruire de mai multe sisteme pe care încercăm să le implementăm în sistemul energetic. Şi toate vor duce la conceptul de smart grid.

Eoliene nu existau în România dacă nu se creea un cadru de reglementare care le-a stimulat. Printr-un cadru de reglementare, se poate creea la felşi piaţa pentru smart metere si smart home.

Producţia industrială împinge mult eficientizarea energiei. E mult de lucru. Nu există nicio companie din România care să nu aibă preocupări legate de eficienţa energetică.

Vorbim de smart grid în România, dar avem o problemă gravă cu reţelele. Sărim etape. Avem o grămadă de probleme actuale, punctuale, care trebuie rezolvate. 

Piaţa a început să îşi revină puţin anul trecut, la volum. Din păcate a ajuns la preţuri foarte mici şi e concurenţă mare între companii aflate la limita supravieţuirii. Sunt companii mari care au pierderi pe linie, chiar dacă fac proiecte. Ne uităm spre export tot mai mult.

Cam 10-20% vrem din export în 2016, dar ne bazăm creşterea mai ales pe export. Staţii şi linii electrice e principalul segment al nostru. Dar avem şi proiecte pe hidro, pe centrale electrice.

E nevoie de suport mai puternic pentru exportul românesc, am vrea să crească sprijinul din partea statului. Inclusiv la partea de finanţare la proiecte. Am văzut în ţările din Asia sau Africa unde am mers cu proiecte că firmele străine care investesc au suportul financiar al statului din care vin.

Noi ne bazăm pe zona de industrie, cu potenţial mare, şi pe export, pe care ne concentrăm şi sper să avem două proiecte până la finele anului. Infiinţăm o companie în Arabia Saudită, credem în potenţialul zonei.

Am avut afaceri de 60-65 milioane euro anul trecut.

Vem să facem parteneriate şi cu alte companii locale care vor să facă proiecte , un fel de clustere. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO