Energie

Cum a devenit un român al zecelea cel mai puternic antreprenor din energia regională. Topul este controlat de cehi şi oligarhi ucraineni

Cum a devenit un român al zecelea cel mai puternic...

Autor: Roxana Petrescu

21.09.2016, 00:08 5285

EPH din Cehia, cel mai puternic grup antreprenorial din energia regională, are afaceri mai mari decât Petrom, administratorul celei mai mari avuţii de petrol din zona centrală şi est-europeană.

Cel mai mare business din ener­gie ridicat de un antre­prenor din Europa Centrală este Ener­geticky a prumyslovy hol­ding  (EPH) din Cehia, o afa­cere de peste 4,5 miliarde de euro anul tre­cut, cu mai bine de 10.000 de oameni, în spa­tele căreia se află Daniel Kretinsky şi Patrik Tkac, ambii având câte un pachet de 37%.

În total, 22 de antreprenori în energie au ridicat companii care şi-au găsit locul în topul celor mai mari 500 de firme din Euro­pa Centrală realizat de consultanţii de la Deloitte.

EPH este un business integrat pe ver­ti­cală cu active în Cehia, Slovacia, Ger­ma­nia, Italia, Marea Britanie, Ungaria şi Po­lo­nia. Com­pania are în portofoliu cen­trale în co­ge­nerare (produc energie electrică şi termică - n. red.), active în zona de trans­port al gazelor naturale, înmagazinare de gaze, fiind activă şi în zona de distribuţie şi fur­nizare de energie electrică.

În total, din acest holding fac parte nu mai puţin de 50 de companii. Businessul a fost pus pe picioare în 2009 de două vehicule de investiţii, J&T Group, în spatele căruia se află Daniel Kretinsky şi Patrik Tkac, şi PPF Group, al cărui arhitect este Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia. În prezent, PPF nu mai apare direct în structura acţionariatului grupului EPH. De profesie avocat, Daniel Kretinsky este un pasionat de fotbal, fiind coproprietar al clubului Sparta Praga. Potrivit informa­ţiilor disponibile, numele cehului a apărut în scandalul dosarelor Panama, acesta fiind implicat în achiziţia de iahturi sau proprietăţi de lux prin intermediul unor offshore-uri. La începutul anului trecut, presa din Italia scria la scurt timp după ce EPH semnase cu nemţii de la E.ON un acord pentru preluarea unor centrale de energie, că originile averii lui Kretinsky sunt incerte.

„Grupul EPH a fost dezvoltat ca rezultat al privatizărilor din fosta Cehoslo­vacie, o perioadă despre care se spune că nu este foarte transparentă“, se arată într-un articol din ediţia online a publicaţiei Il Sole.

Într-un domeniu în care puterea se împarte între giganţi de miliarde, asupra antre­prenorilor care au produs fisuri în energia regională nu de puţine ori planează suspiciuni legate de modul în care şi-au clădit imperiile.

Energie şi fotbal

Locul secund în acest clasament al oamenilor de afaceri care au făcut averi colosale din energie este ocupat de compania ucraineană DTEK, un business de circa 3,9 miliarde de euro, care are în porto­foliu de la mine de cărbuni până la centrale electrice sau activităţi de furnizare a energiei. Unicul acţionar al DTEK este System Capital Management, un conglo­merat activ în domenii precum metale şi minerit, energie, finanţe, telecomunicaţii, media şi imobiliare.

Mai departe, unicul acţionar al System Capital Management este Rinat Akhmetov, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, cu o avere estimată la 6,5 miliarde de dolari. Aparent, fotbalul şi energia merg mână în mână pentru că şi Rinat Akhmetov are o slăbiciune pentru acest sport, fiind proprietarul clubului Şahtior Doneţk.

 

Românul din energia regională

Pe locul 10 al topului celor mai mari antreprenori în energie din Europa Centrală este un român. Este vorba despre Augustin Oancea, un om de afaceri din Câmpina, cu o prezenţă în media extrem de discretă.

De la un business de numai 17 mil. euro în 2007, Tinmar a ajuns anul trecut la 718 mil. euro la nivel de grup, comercializând energie pe 20 de pieţe. Kaufland, sud-africanii de la NEPI, Vodafone, ruşii de la Lukoil şi Electrica sunt cei mai mari clienţi ai companiei dezvoltate de omul de afaceri Augustin Oancea.

Dacă majoritatea businessurilor construite în acest domeniu au avut la bază o reţetă destul de simplă, achiziţia de energie hidro la preţuri mai mici decât cele din piaţă şi vânzarea acesteia la preţul corect, Oancea nu a avut niciodată un contract direct cu Hidroelectrica. Compania este activă şi în domeniul comerţului cu produse petroliere şi şi-a anunţat ca obiectiv pentru anul acesta intrarea pe segmentul furnizării de energie pentru consumatorii casnici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO