Energie

Cum au găsit Petrom şi ExxonMobil o acumulare de gaze de peste 10 miliarde de euro în Marea Neagră

Cum au găsit Petrom şi ExxonMobil o acumulare de gaze...

Autor: Roxana Petrescu

25.07.2014, 20:46 2872

Petrom şi gigantul american ExxonMobil încep o nouă etapă a programului de explorare la mari adâncimi din perimetrul offshore Neptun prin forarea unei noi sonde care trebuie să aducă de la adâncimi de 800 de metri date esenţiale despre zăcământul descoperit în 2012. La acel moment, Petrom şi ExxonMobil au anunţat că au găsit o acumulare de gaze de 42-84 de miliarde de metri cubi (9-18 mld. euro dacă se ia în calcul un preţ de 89,4 lei pe MWh. Un metru cub are 10,6 kWh). La un factor de recuperare de 70%, această pungă de gaze ar putea alimenta de una singură România timp de cinci ani de zile.

Calendarul unei descoperiri istorice

Decembrie 2008

Petrom şi ExxonMobil semnează un parteneriat pentru explorarea zonei de mare adâncime din blocul Neptun. ExxonMobil deţine 50% participaţie în perimetrul de apă adâncă XIX Neptun, iar OMV Petrom deţine restul de 50%, fiecare participând cu 50% la investiţiile necesare. ExxonMobil este operator pentru operaţiunile derulate în zona de apă adâncă a perimetrului.

August 2009

Petrom începe explorarea în Marea Neagră printr-un program de achiziţie de seismică 3 D pe o suprafaţă de 3.000 de kilometri pătraţi pe blocul Neptun. Acest perimetru are o suprafaţă totală de 9.900 de kilometri pătraţi.

Ianuarie 2012

Începe forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre. Sonda este la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu adâncime de circa 1.000 de metri şi a fost săpată cu ajutorul vasului Deepwater Champion.

Februarie 2012

Prima sondă de explorare la mare adâncime săpată în perimetrul Neptun indică prezenţa gazelor naturale.

22 februarie 2012

Este făcut cel mai important anunţ din aceasta campanie de explorare, cele două companii spunând că estimările preliminare plasează zăcământul de gaze la 42-84 de miliarde de metri cubi. La un factor de recuperare de 70%, doar această pungă de gaze ar putea acoperi consumul României timp de 4 ani de zile.

Decembrie 2012

Petrom şi ExxonMobil demarează cea mai mare campanie de achiziţie seismică 3D din Marea Neagră pentru o suprafaţă de 6.000 de kilometri pătraţi din perimetrul Neptun. Prin această operaţiune cele două companii au făcut un fel de radiografie a adâncurilor pentru a vedea dacă într-adevăr sunt vizibile acumulări de hidrocarburi.

Iulie 2014

Începe forajul la sonda Domino-1. Datele colectate vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea şi viabilitatea comercială a zăcământului de gaze descoperit de sonda Domino-1 în anul 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO