Energie

Cum se împart gazele în Moldova. Primar din judeţul Neamţ: Cine nu îşi doreşte gaze? Chiar dacă este mai scump, e vorba de confort. Însă este o problemă complicată racordarea

Cum se împart gazele în Moldova. Primar din judeţul...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

31.07.2018, 00:08 1371

Din cele 635 de comune care fac parte din cele opt judeţe ale Moldovei, doar 77 sunt racordate la reţeaua de gaze, iar din cele 47 de oraşe, numai 39 sunt conectate, după cum reiese din datele de la Institutul Naţional de Statistică aferente anului 2016.

Din cei circa 40.000 de kilometri de conducte de distribuţie a gazului natural pe care România îi avea în 2016, aproximativ 5.000 de kilometri se află în judeţele din Moldova, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Sta­tistică. Cele opt judeţe ale Mol­dovei - Bacău, Boto­şani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea - au astfel împreună 12,5% din reţeaua de gaze care acoperă întreaga ţară.

Vrancea este judeţul cu cea mai redusă re­ţea de distribuţie a ga­zelor din Moldova - 242,4 kilo­metri, în condiţiile în care judeţul Iaşi - cu o populaţie dublă decât Vrancea, are o reţea de gaze de circa cinci ori mai mare.

„Sunt multe localităţi din Vrancea care nu au gaze. Dar sunt şi mulţi oameni care nu îşi doresc. Este de datoria primarilor să se pre­o­cupe de această pro­blemă, noi nu avem com­petenţe în acest sens“, spune Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO