Energie

Decanul facultăţii de inginerie de petrol şi gaze: Până acum se angajau toţi absolvenţii. Anul acesta este mai greu cu criza petrolului

Decanul facultăţii de inginerie de petrol şi gaze:...

Autor: Roxana Petrescu

05.08.2015, 16:46 3182
Cele mai mari trei salarii medii nete din economie s-au încasat în luna mai în industria petrolieră, producătorii, rafinorii şi furnizorii de servicii fiind categoriile „răsfăţate“ din piaţa muncii. Cu toate acestea, la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, principala instituţie locală în care se pregătesc viitorii petrolişti, au rămas locuri libere. Care sunt explicaţiile?
 
Scăderea dramatică a barilului de petrol de la 115 dolari în vara anului trecut până la 45 de dolari în prezent a tăiat bugetele de investiţii ale marilor companii petroliere, multe proiecte fiind blocate sau chiar anulate.
 
În acest context, nici cererea de specialişti nu s-a ridicat la nivelul anilor precedenţi, unii dintre absolvenţii Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, cel mai important centru academic dedicat industriei de hidrocarburi, fiind în continuare în căutarea unui job.
 
Pe de altă parte, din cele 2.300 de locuri scoase la concurs anul acesta de instituţia de învăţământ, o treime au rămas neocupate. Totuşi, cele mai multe dintre locurile libere, 494, sunt cele de la Facultatea de litere şi ştiinţe şi de la Facultatea de ştiinţe economice. Totodată, din cele 700 de locuri libere la nivelul întregii universităţi, 679 sunt cu taxă.
 
„Noi am avut o concurenţă foarte mare, am avut şase oameni pe loc, dar din cauza sistemului de admitere ne trezim la final că nu reuşim să ocupăm toate locurile. Candidaţii optează pentru mai multe specializări, iar la final alegerea depinde la facultatea unde sunt clasaţi mai bine. În anii anteriori nu am avut această problemă, dar am avut şi mai multe etape de selecţie“, spune Iulian Nistor, decan al Facultăţii de ingineria petrolului şi gazelor din cadrul Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti. În cadrul acestei facultăţi mai sunt disponibile pentru sesiunea din toamnă 29 de locuri, din care numai 6 sunt fără taxă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO