Energie

Deloitte:Obligaţia României ca 30% din vânzările producătorilor de gaze naturale să fie pe o piaţă centralizată este un caz atipic în Europa, pentru a impulsiona piaţa en-gros

Deloitte:Obligaţia României ca 30% din vânzările...

Autor: Roxana Rosu

28.03.2018, 11:50 285

Obligaţia curentă a României ca 30% din vânzările producătorilor de gaze naturale să fie efectuate în cadrul unei pieţe centralizate este un caz atipic între companiile de profil din Europa, menită a impulsiona dinamica pieţei en-gros, singurele ţări care mai au astfel de obligaţii fiind Grecia şi Polonia, arată o analiză Deloitte referitoare la obligaţiile de tranzacţionare centralizată a gazelor naturale.

„Analiza a fost realizată pe baza datelor existente la nivelul ţărilor europene. Cota stabilită la momentul actual pentru producătorii din România (de 30%) este suficientă pentru a impulsiona piaţa gazelor naturale. Pe viitor, această cotă poate fi modificată sau eliminată, în funcţie de evoluţia şi dezvoltarea pieţei”, a spus Răzvan Nicolescu, Lider al Industriei de Energie şi Resurse, Deloitte România.

În Grecia şi Polonia obligaţiile sunt implementate cu scopul de a proteja piaţa împotriva unei poziţii dominante a principalului importator (întrucât aceste ţări au un grad ridicat de dependenţă de importuri). În România, obligaţia a fost introdusă pentru a ajuta la dezvoltarea pieţei.

Principalele constatări ale analizei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO