Deschiderea pieţei de energie pentru populaţie produce efecte: Judeţele din Moldova au cele mai mari facturi la energie, cu 6% peste Bucureşti

21 ian 2016 Autor: Roxana Petrescu

La finalul anului 2017 piaţa energiei pentru populaţie va fi complet liberalizată, dar lupta pentru cele nouă milioane de consumatori casnici deja a început.

În contextul în care cele mai multe dintre costurile care compun factura la energie electrică sunt în continuare regle­men­tate, diferenţele care încep să devină vizibile sunt dictate de modul în care fie­care companie care vinde energie către clienţii finali îşi negociază contractele de achiziţie.

În acest moment, 60% din energia pe care un consumator casnic o consumă este cum­părată din piaţa liberă, doar 40% din cantitate venind la un preţ stabilit de Autoritatea Naţio­nală de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pe baza informaţiilor disponibile, ZF a încercat să calculeze cât plăteşte o familie lunar pe factura la energie electrică în funcţie de cele opt zone de distribuţie concesionate de Elec­trica, Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2016

 
Cuvinte cheie:
energie
, bucuresti
, populatie
, piata
, crestere
, facturi
, moldova
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide