Energie

Deschiderea pieţei de energie pentru populaţie produce efecte: Judeţele din Moldova au cele mai mari facturi la energie, cu 6% peste Bucureşti

Deschiderea pieţei de energie pentru populaţie produce...

Autor: Roxana Petrescu

21.01.2016, 13:55 1750

La finalul anului 2017 piaţa energiei pentru populaţie va fi complet liberalizată, dar lupta pentru cele nouă milioane de consumatori casnici deja a început.

În contextul în care cele mai multe dintre costurile care compun factura la energie electrică sunt în continuare regle­men­tate, diferenţele care încep să devină vizibile sunt dictate de modul în care fie­care companie care vinde energie către clienţii finali îşi negociază contractele de achiziţie.

În acest moment, 60% din energia pe care un consumator casnic o consumă este cum­părată din piaţa liberă, doar 40% din cantitate venind la un preţ stabilit de Autoritatea Naţio­nală de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pe baza informaţiilor disponibile, ZF a încercat să calculeze cât plăteşte o familie lunar pe factura la energie electrică în funcţie de cele opt zone de distribuţie concesionate de Elec­trica, Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO