Energie

Dobrogea se umple de 600 de turbine „made in China“

Dobrogea se umple de 600 de turbine „made in China“

Autor: Roxana Petrescu

01.06.2012, 15:20 2058

Chinezii de la Sinovel, al doilea cel mai mare producător de turbine eoliene la nivel global, ar putea împânzi zona Dobrogei cu 600 de "mori de vânt", după ce compania a semnat un parteneriat cu două firme care dezvoltă pe plan local parcuri în valoare de 1,8 miliarde de euro.

După ce până acum companii precum Siemens, Vestas sau General Electric au făcut sute de milioane de euro prin vânzarea de turbine, a venit rândul chinezilor să ia o felie importantă din cel mai dinamic segment al pieţei de energie din România: par­curile eoliene.

 

"Firma chineză Sinovel Wind Group Ltd., al doilea producător mondial de turbine eoliene, şi consorţiul firmelor româneşti C-Tech şi Rokura au semnat un acord de cooperare strategică, ce prevede realizarea de capacităţi energetice eoliene în regiunea Dobrogea, cu o capacitate instalată totală de 1.200 MW, în perioada 2012 - 2016, utilizând echipamente şi servicii furnizate de firma chineză", au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei, în urma vizitei efectuate de către Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, în China în perioada 27-29 mai.

 

Cele două companii, C-Tech şi Rokura, alături de o altă firmă, Eolica Dobrogea, deţinută de grupul elveţian NEK Umwelttechnik, sunt partenerii locali ai gigantului spaniol Iberdrola. La începutul anului 2008, Iberdrola a încheiat o tranzacţie în valoare de circa 300 de milioane de euro cu Eolica Dobrogea, prin care a preluat 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW, care reprezintă mai mult decât capacitatea instalată a celor două reactoare de la Cernavodă. Toate aceste proiecte eoliene, amplasate în zona Dobrogea, ar trebui realizate până în 2017. Deocamdată, din acest total, numai un parc eolian de 80 MW a fost pus în funcţiune în comuna constănţeană Mihai Viteazu, iar acesta a fost echipat cu turbine eoliene livrate de spaniolii de la Gamesa.

 

Pentru montarea tuturor celor 1.600 MW, Iberdrola ar trebui să scoată din buzunare 2,4 miliarde de euro, în contextul în care investiţia în fiecare MW de capacitate într-un parc eolian se ridică la 1,5 milioane de euro. Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au precizat însă dacă acordul semnat cu Sinovel vizează echiparea proiectelor eoliene pe care C-Tech şi Rokura le dezvoltă pentru Iberdrola sau dacă este vorba despre alte parcuri dezvoltate de cele două firme locale. La rândul lor, reprezentanţii Iberdrola şi ai Rokura nu au dorit să comenteze informaţia.

 

Dacă toţi cei 1.200 MW vor fi livraţi, acest lucru ar presupune montarea până în 2016 a circa 600 de turbine eoliene, dacă se ia în calcul o capacitate medie de 2 MW pentru fiecare turbină. În total, investiţiile în cei 1.200 MW care vor fi echipaţi cu turbine "made in China" ar putea ajunge la circa 1,8 miliarde de euro.

 

Potrivit datelor furnizate de Institutul pentru Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), la momentul actual sunt montaţi în România în parcuri eoliene circa 1.500 MW, ceea ce echivalează cu investiţii de peste 2,2 miliarde de euro.

 

Cei mai mari investitori în acest domeniu sunt cehii de la CEZ, care anul acesta vor finaliza un parc de 1,1 miliarde de euro amplasat pe raza a două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac, italienii de la Enel, care la finalul anului trecut deja realizaseră investiţii de peste 400 de milioane de euro, şi Energias de Portugal.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO