Energie

Dupa un inceput lent, 2010 ar putea fi anul investitiilor in eoliene

Dupa un inceput lent, 2010 ar putea fi anul investitiilor in eoliene
19.04.2010, 16:33 73

La inceputul anului trecut erau intentii de investitii inproiecte eoliene cumuland 17.000 de MW, nivel aproape egal cu celal tuturor unitatilor de producere de electricitate din Romania. Lasfarsitul lui martie 2010, doar 900 MW aveau autorizatiile deinfiintare si investitorii puteau incepe ridicarea turbinelor. Inciuda acestor cifre putin incurajatoare, anul 2010 ar putea fiprimul cu adevarat important pentru energia eoliana dinRomania.

"In Romania, 2010 ar putea fi anul in care ar putea fifinalizate primele proiecte de mari dimensiuni. In octombrie 2009,capacitatea eoliana instalata atingea doar 13,8 MW (sprecomparatie, in Germania capacitatea instalata a depasit in 2009pragul de 25.000 MW), insa erau aprobate sau in curs de aprobarecontracte pentru alti 3.800 MW. Pe termen mediu si lung existaasadar asteptari in ceea ce priveste instalarea a aproape 4.000 MW.Potentialul total al Romaniei este estimat la aproximativ 14.000MW", spun reprezentantii companiei de consultanta RolandBerger.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala deReglementare in domeniul Energiei (ANRE), la sfarsitul primuluitrimestru din 2010 existau 14 proiecte pentru care au fost emiseautorizatii de infiintare, unul dintre cele mai importante documente care permit inceperea investitieiintr-un parc eolian. In total aceste proiecte cumuleaza 909,5 MW,un pic mai mult comparativ cu un reactor nuclear al centralei de laCernavoda. Datele autoritatii indica faptul ca din cele 14proiecte, cele mai mari patru investitii sunt dezvoltate de cehiide la grupul energetic CEZ. Urmatorii pe lista sunt tot grupurimari, cu experienta in domeniul energiilor regenerabile, respectivMartifer (Portugalia) si Energias de Portugal.

De altfel, CEZ si Energias de Portugal au fost singurele grupuricare au anuntat punerea in functiune a mai multor turbine anulacesta. Astfel, 2010 are toate sansele sa devina cel mai importantan in ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor eoliene pentru piatalocala.

Cate turbine ar putea fi instalate in 2010?

Potrivit datelor existente, 139 de turbine eoliene ar trebui saintre in functiune din toamna acestui an, odata finalizareaproiectului eolian de la Fantanele (Dobrogea), prima parte a uneiinvestitii de 1,1 miliarde de euro pe care cehii de la CEZ orealizeaza pe plan local. Concret acest lucru inseamna dintr-odatainstalarea unei capacitati de 347,5 MW, aproape jumatate dintr-unreactor de la Cernavoda. Imediat dupa Fantanele, cehii ar trebui satreaca la proiectul de la Cogealac, o alta localitate dobrogeana,unde urmeaza sa rasara 101 de turbine eoliene. Impreuna, cele douaparcuri reprezinta cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa,termenul de finalizare fiind stabilit pentru anul viitor.

Un alt proiect a carui finalizare a fost anuntata pentru anulacesta este cel dezvoltat de Energias de Portugal. Potrivit celormai recente date disponibile, portughezii ar putea sa puna infunctiune anul acesta circa 90 MW in Medgidia, desi acest proiectnu figureaza pe lista celor care au primit autorizatia deinfiintare din partea ANRE. Daca doar aceste proiecte intra infunctiune, anul acesta ar urma sa fie instalate peste 170 deturbine eoliene, toate in Dobrogea, investitiile urmand a se ridicala peste 650 de milioane de euro. Cresterea fata de anul trecut arfi de 30 de ori, tinand cont de faptul ca ar fi pusi in functiuneaproape 440 MW in timp ce in 2009 functionau doar 14 MW.

Saltul este urias tinand cont de informatiile din partea ANREpotrivit carora anul trecut productia de energie electrica produsadin surse regenerabile s-a ridicat la circa 16,9 mil. MWh, din carenumai 0,1% a fost produsa utilizand energia vantului. Practic,acest lucru inseamna ca numai aproximativ 7.000 de case cu unconsum lunar de 200 kWh ar fi putut fi alimentate anul trecut cuenergia produsa din turbinele eoliene.

"Un MW instalat intr-un proiect eolian are un randament anual decirca 30%, iar asta in cele mai bune zone din Romania, cum este, deexemplu, Dobrogea. Un randament de 40-50% intr-un proiect eolianeste considerat de-a dreptul excelent. In afara de zona, maiconteaza si tipul de turbina. De exemplu, turbinele cu o capacitatemai mare sunt destinate pentru vanturi mai puternice, deci ar puteaavea un randament mai slab, in timp ce turbinele cu o capacitatemai mica pot avea un randament mai mare", explica recent AlexandruTeodorescu, consultant independent pe segmentul energiilorregenerabile, fost director general al Wind Expert, cea mai marecompanie de consultanta in domeniul proiectelor eoliene de pe piatalocala.

La cate case becul va arde verde?

Luand in calcul doar proiectele a caror intrare in functiune afost anuntata, de anul acesta circa 500.000 de case cu un consumlunar de 200 kWh ar putea fi alimentate exlusiv cu energia produsain parcurile eoliene, un salt major fata de situatia de anultrecut.

In afara de cele doua grupuri, mai exista o serie intreaga deinvestitori care si-au anuntat intentia de a investi pe partea deenergie eoliana.

Spaniolii de la Iberdrola Renovables, divizia de energieregenerabila a grupului energetic Iberdrola, spun ca investitiilepe care le au acum in derulare pe segmentul eolian in Romania arputea depasi suma de 2 mld.euro.

Spaniolii vor sa ridice circa 1.600 MW, mai mult decat douareactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda, din care 700 MWsunt intr-o faza inaintata de avizare.

Gigantul italian Enel, cel mai mare distribuitor privat deenergie electrica, proprietarul a trei foste filiale ale Electrica,spune ca a si inceput lucrarile de constructie a primului parceolian din Dobrogea, o investitie estimata la 350 mil. euro tinandcont de faptul ca grupul a precizat ca are in dezvoltare circa 200MW.

Verbund, cel mai mare producator si transportator de energieelectrica din Austria, intentioneaza si el sa dezvolte un proiectde circa 150 MW tot in Dobrogea.

In afara de aceste companii, nemtii de la E.ON, dar si o seriede investitori mai putin cunoscuti si-au anuntat intentia de ainvesti in productia de energie in parcuri eoliene.

Miliarde in bataia vantului

  • In 2009 au fost instalati 10.163 MW in proiecte eoliene lanivel european, echivalentul a 15 reactoare nucleare de laCernavoda.
  • Capacitatile eoliene nou-instalate au fost cele mai numeroasecomparativ cu orice alta forma de producere a energiei si desi 2009a fost un an de criza, acestea au fost in crestere cu 23%comparativ cu 2008.
  • Valoarea investitiilor in acest domeniu s-a ridicat la 13 mld.euro.
  • La nivelul UE sunt instalati 74.767 MW in proiecte eoliene,echivalentul a peste 100 de reactoare ale centralei nucleare de laCernavoda, Germania fiind lider in ceea ce priveste investitiile inenergia eoliana.

Sursa: EWEA

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO