Energie

E.ON ar putea obţine până la 2,2 miliarde de euro din vânzarea diviziei din Spania

E.ON ar putea obţine până la 2,2 miliarde de euro din...

Autor: Luiza Chiroiu

31.10.2014, 10:57 287

Cea mai mare companie de utilităţi din Spania, Endesa, controlată de grupul italian Enel, se numără printre posibilii ofertanţi, potrivit surselor Reuters.

De asemenea, alte companii interesate de preluarea afacerilor E.ON din Spania sunt banca de investiţii Macquarie din Australia, firma de investiţii CVC Capital Partners, precum şi alte două asocieri de companii.

Unul dintre aceste consorţii este format din grupul spaniol Grupo Villar Mir, cu afaceri în domeniul energetic, şi First State Investments, divizia de gestionare a activelor a Commonwealth Bank of Australia.

De asemenea, compania de gaze şi electricitate din Spania Gas Natural va participa la licitaţia pentru subsidiara E.ON din Spania alături de Madrilena Red de Gas, un distribuitor spaniol de gaz deţinut de Morgan Stanley Infrastructure.

Activele E.ON din Spania sunt evaluate la o valoare curpinsă între 2 şi 2,2 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Divizia din Spania are aproximativ 1.200 de angajaţi, operează o reţea de distribuţie de 32.000 km şi furnizează energie către 688.000 de clienţi.

E.ON încearcă să vândă operaţiunile din Spania şi Italia, pentru a recupera o parte din investiţiile de 11,5 miliarde de euro în active făcute din 2007 până în prezent în Europa de Sud.

Din 2007, însă, cererea pentru energie pe pieţele europene a stagnat, iar valoarea activelor E.ON s-a redus la jumătate.

Grupul german a amânat termenul-limită pentru depunerea ofertelor pentru divizia din Italia pentru data de 24 noiembrie, în condiţiile în care nu a primit nicio ofertă pentru întreaga afacere din Italia, conform Reuters.

E.ON vrea să strângă capital pentru a reduce datoria de 29,7 miliarde de euro şi pentru a face faţă crizei din industria energiei, cauzată de cererea slabă şi de creşterea energiei din surse regenerabile în Europa.

Profitul net al grupului E.ON a coborât cu 73% în primul semestru, ajungând la 821 milioane de euro, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce vânzările au coborât cu 13%, la 56,1 miliarde de euro.

Grupul E.ON este activ în România pe piaţa furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind aproximativ trei milioane de clienţi în 20 de judeţe din Transilvania şi Moldova.

E.ON România previzionează în acest an o cifră de afaceri în creştere, în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie şi gaze continuă. De asemenea, volumele de gaze şi energie care vor fi comercializate în acest an se vor situa la nivelul din 2013.

Volumele de gaze şi energie vândute anul trecut de E.ON România au fost de 29,4 TWh, cu 13% sub nivelul din 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO