Energie

Economia respiră: consumul a crescut cu un ritm record de 13% în martie

Economia respiră: consumul a crescut cu un ritm record...

Autor: Adelina Mihai

06.05.2014, 00:08 757

Transportatorii şi-au alimentat rezervoarele înainte de creşterea accizei, iar facturile mai mici din iarnă au lăsat mai mulţi bani pentru alimente şi electrocasnice.

Cifra de afaceri din comer­ţul cu amănuntul – principalul indicator al consumului – a crescut cu 13,6% în martie faţă de perioada similară din 2013, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Surpriza  lunii martie a venit pe fondul unui avans neaşteptat al vânzărilor de carburanţi, sector în care consumul a crescut cu 17,4% faţă de anul trecut, în contextul în care în martie 2013 consumul de carburanţi înregistra o scădere de 10,8%. Însă optimismul pe care îl dă acest indicator în piaţă este “anulat” de conjunctură, spun specialiştii, având în vedere decizia guvernului de a introduce, de la 1 aprilie, noua acciză de 7 eu­rocenţi pentru un litru de carburant.

„Dacă la nivelul întregului trimestru I al anului vânzările sunt la un nivel similar cu cel din 2013, s-a remarcat o creştere puternică, cuprinsă între 8 şi 10%, în zilele de 30 şi  31 martie. Însă, imediat după luna martie, s-a înregistrat o prăbuşire a consumului, după ce marii transportatori au început să alimenteze din alte ţări, unde tarifele sunt mai mici“, potrivit unui reprezentant din pia­ţa retailului de carburanţi care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO