Energie

Efectele insolvenţei Hidroelectrica: denunţări de contracte, reduceri de costuri, licitaţii pe bursă şi pierderi de 65 mil. euro

Efectele insolvenţei Hidroelectrica: denunţări de...

Autor: Roxana Petrescu

26.12.2012, 12:31 1889

Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie din România intrat în insolvenţă în iunie anul acesta, va termina anul 2012 cu pierderi de 65 de milioane de euro, mai mici faţă de nivelul de 100 de milioane de euro estimat la începutul lunii octombrie. Pentru anul viitor însă, cei care au în mâini acum soarta companiei promit din nou un profit record de 100 de milioane de euro. Aceasta a fost de altfel ţinta de profit anunţată iniţial pentru 2012, dar care nu a mai fost atinsă din cauza secetei.

“La finalul anului vom avea pierderi de circa 65-70 de milioane de euro şi venituri de circa 2,3 miliarde de lei (514 milioane de euro). Am reuşit să mai recuperăm din pierderile anunţate anterior pe care le estimam la 100 de milioane de euro”, spune Remus Borza, spune avocatul care controlează Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrica.

Odată cu intrarea în insolvenţă, 6 din cele zece mari contracte directe de vânzare a energiei au fost denunţate, în prezent energia hidro fiind vândută în mod direct numai către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIn­dustries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei (circa 700 mil. euro). Potrivit calculelor ZF, în total, de la semnarea acestor contracte, în anii 2003-2004, pierderile ar putea fi de circa 1,5 miliarde de euro.

Odată cu denunţarea contractelor directe, firmele care continuă să cumpere în mod direct energia hidro, Alro, Elsid, Electromagnetica şi Electrocarbon, au înregistrat creşteri de preţ pentru energia cumpărată de la Hidroelectrica.

O serie întreagă de alte contracte au fost renegociate. Astfel, Euro Insol a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate în derulare la momentul deschiderii procedurii insolvenţei producătorului de energie, obţinând o reducere de peste 90 de milioane de euro a cheltuielilor societăţii. Cea mai mare reducere comercială obţinută a fost în valoare de 20 de milioane de euro în urma negocierilor cu consorţiul germano-austriac Voith Hydro - Andritz Hydro. Reducerea este aferentă contractului de antrepriză semnat de Hidroelectrica în 2004 cu Voith Hydro şi Andritz Hydro, pentru modernizarea a 20 de hidroagregate.

“În urma negocierilor cu sindicatul am obţinut reduceri de 52 de milioane de lei (circa 12 mil. euro) la facilităţile aflate în contractul colectiv de muncă”, a mai precizat Borza.

Tot după intrarea Hidroelectrica în insolvenţă, compania a a ajuns la tranzacţii toatle pe bursa de energie OPCOM de peste 100 de milioane de euro, aceasta fiind o sumă record pentru producătorul de stat. În total, compania a tranzacţionat 54 de pachete de energie pe OPCOM.

De asemenea, compania a obţinut din partea ANRE o creştere a preţurilor recunoscute pentru energia electrică livrată pentru sectorul reglementat de la 71 de lei la 125 de lei pe MWh concomitent cu reducerea cantităţilor de la 5,5 TWh la 3,9 TWh pentru 2013. Pe piaţă concurenţială, energia electrică are un preţ de vânzare de peste 220 de lei pe MWh.

În ciuda tuturor acestor lucruri, compania va termina anul 2012 cu o pierdere de 65 de milioane de euro, seceta fiind principală explicaţie furnizată de Euro Insol. Anul acesta Hidroelectrica a înregistrat un minim istoric în ceea ce priveşte producţia de energie, de 12 TWh.

“Ne pregătim pentru un profit record în 2013”, a mai precizat Borza.

În 2013 compania estimează un nivel al producţiei de energie de circa 13 TWh. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO