Companii

Efervescenţă pe bursa de energie după denunţarea contractelor hidro: Într-o singură lună s-a tranzacţionat jumătate din energia vândută în primul semestru

Efervescenţă pe bursa de energie după denunţarea contractelor hidro: Într-o singură lună s-a tranzacţionat jumătate din energia vândută în primul semestru

Autor: Roxana Petrescu

31.07.2012, 22:00 3765

Pierderea accesului direct la cea mai ief­tină energie din ţară, cea produsă de Hi­dro­electrica, i-a obligat pe câţiva dintre cei care s-au găsit în această situaţie să iasă pe bursa de energie OPCOM. Mai mult, odată cură­ţată de aceste contracte directe, Hidro­electrica a reuşit să iasă la rândul ei în rigul bursei de energie, companiile luptându-se pen­tru energia ieftină scoasă la lici­taţie. Odată cu Hidroelectrica, la tranzacţionare a venit şi cel mai nou producător de energie format în România prin fuziunea celor mai mari termocentrale locale: Complexul Ener­getic Oltenia.

Toate aceste premiere au avut loc în luna care tocmai s-a încheiat, iulie devenind astfel cea mai efervescentă perioadă de tran­zacţionare pe platforma contractelor bilaterale a bursei de energie OPCOM de la începutul acestui an.

În total, potrivit calculelor făcute de ZF doar pe baza tranzacţiilor încheiate pe platforma contractelor bilaterale (PCCB - locul unde se fac contracte pe termen lung cu energie găzduită de OPCOM) în luna iulie s-au tranzacţionat circa 0,9 TWh de energie în contextul în care în toată perioada ia­nuarie-iunie s-au încheiat contracte cu o can­titate de energie de 1,44 TWh. Astfel, numai luna trecută, pe o singură platformă a bursei de energie OPCOM a fost tran­zac­ţionată energie de circa 45 de milioane de euro care reprezintă aproape 1,6% din con­sumul de energie din 2011. Reprezentanţii bursei de energie OPCOM nu au comentat evoluţia tran­zacţiilor cu energie din luna iulie până la închiderea ediţiei.

Faceţi cunoştinţă cu bursa de energie

Practic, numai în iulie s-a tranzacţionat peste 60% din toată energia scoasă la licitaţie pe această platformă în primul semestru al anului.

Astfel, luna trecută au ieşit la tranzacţionare companii precum Energy Financing Team sau Alpiq RomIndustries, firme care până nu demult aveau cuplată priza la cea mai ieftină energie din ţară, cea hidro.

Odată cu intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, şase din cele zece contracte directe ale companiei au fost denunţate. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIn­dus­tries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei.

Suma reprezintă profiturile care au trecut pe lângă compania de stat care a preferat să-şi vândă energia către aceşti intermediari în loc să o tranzacţioneze în piaţă. După ce şi-au pierdut contractele, unele companii au început să iasă pe bursa de energie OPCOM în căutarea cantităţilor necesare.

În premieră, Complexul Energetic Oltenia

Unul dintre vânzătorii de energie care a răspuns acestei cereri a fost Complexul Energetic Oltenia, cel mai nou producător de energie format în piaţă după fuziunea celor mai mari termocentrale locale, Complexurile Energetice Turceni, Ro­vinari şi Craiova, cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. De exemplu, deşi erau obişnuite să-şi cumpere energia de la Hidroelectrica cu un preţ de numai 130 de lei pe MWh, acum firme precum EFT România sau Alpiq RomIndustries s-au văzut obligate să se mulţumească şi cu energie făcută din cărbuni pentru care au plătit circa 228 de lei pe MWh. Pe de altă parte, Hidroelectrica a început să iasă luna aceasta pe OPCOM cu primele pachete făcute din energia eliberată în urma denunţării acestor contracte. Numai ieri au fost scoase la vânzare şase astfel de pachete de energie.

Pentru fiecare din primele patru pachete scoase la vânzare s-au bătut cel puţin câte zece companii, iar preţul de adjudecare a fost de circa 250 de lei pe MWh, mult peste ceea ce primea compania pe contractele directe. La închiderea ediţiei mai erau încă două licitaţii în derulare cu energia hidro.

Deocamdată însă au fost scoase pe bursa de energie OPCOM doar pachete mici, dar administratorul judiciar al Hidro­elec­trica, firma Euro Insol, a anunţat recent că începând de luna aceasta vor fi puse pe bursă şi cantităţi mai mari de energie hidro.

Acest lucru vine în contextul în care de azi se întrerupe livrarea pe contractele cu Alpiq şi EFT, iar de pe 15 august va fi întreruptă livrarea de energie pe contractul cu Energy Holding, al doilea cel mai mare contract al Hidroelectrica dupe cel cu Alro, care este de altfel cel mai mare consumator de energie din România.

Cine este de partea "băieţilor deştepţi"?

Pierderea contractelor directe le-a de­ter­minat pe unele companii să dea în ju­de­ca­tă Hidroelectrica, firma pe care s-a bazat creş­terea exponenţială a afacerilor private de comerţ cu energie electrică. În apărarea celor prin care s-au evaporat profituri po­ten­ţiale de 1,5 mld. euro în ultimii zece ani au sărit cele mai mari case de avocatură locale.

De exemplu, comercianţii de elec­trici­tate EFT România şi EFT AG (Elveţia), care au dat în judecată firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hiroelectrica, pentru că a denunţat contractele directe de achiziţie a energiei de la compania de stat, sunt apăraţi de firma de avocatură Muşat & Asociaţii, primul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 5 septembrie, potrivit datelor de la Tribunalul Bucureşti.

Totodată, Energy Holding, compania care a provocat cele mai mari pierderi pentru Hidroelectrica prin faptul că lua ener­gia de la statul român la un preţ de două ori mai mic faţă de cel din piaţă, a depus o contestaţie împotriva denunţării contrac­tului. Energy Holding este apărată de avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului Bucureşti. Aceeaşi casă de avocatură era de partea statului român în procesul prin care se urmărea divizarea Hidroelectrica în scopul realizării celor doi giganţi energetici Electra şi Hidroenergetica. Între timp, acest plan a picat, iar Hidroelectrica a intrat în insolvenţă pe data de 20 iunie.


Pierderi de 3 mld. lei din 6 contracte directe

Beneficiar: Euro P.E.C.

Pierderi cauzate pentru Hidroelectrica în perioada 2006-31 mai 2012: 118,57 mil. lei

Data semnării contractului: 03.03.2004

Beneficiar: EFT AG

Pierderi cauzate pentru Hidroelectrica în perioada 2006-31 mai 2012: 203,63 mil. lei

Data semnării contractului: 25.03.2004

Beneficiar: EFT România

Pierderi cauzate pentru Hidroelectrica în perioada 2006-31 mai 2012: 299,24 mil. lei

Data semnării contractului: 28.02.2003

Beneficiar: Alpiq RomEnergie

Pierderi cauzate pentru Hidroelectrica în perioada 2008-31 mai 2012: 427,24 mil. lei

Data semnării contractului: 03.04.2008

Beneficiar: Alpiq RomIndustries

Pierderi cauzate pentru Hidroelectrica în perioada 2006-31 mai 2012: 422 mil. lei

Data semnării contractului: 29.11.2004

Beneficiar: Energy Holding

Pierderi cauzate pentru Hidroelectrica în perioada 2006-31 mai 2012: 1.441,03

Data semnării contractului: 14.01.2004

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO